Hlavní obsah

Netflix zveřejnil první tři díly třaskavého dokumentu o Harrym a Meghan

První tři díly ostře sledovaného dokumentu o princi Harrym a vévodkyni Meghan, který sliboval některá třaskavá odhalení o královské rodině, jsou venku. Harry s Meghan se popisují jako ideální zamilovaný pár, který od počátku musel čelit tlaku bulvárních novinářů, ze kterého byla překvapená především Meghan.

Video: Reuters

 
Článek

Netflix ve čtvrtek zveřejnil první tři epizody šestidílného dokumentu s prostým názvem Harry a Meghan. Na odvysílání tohoto dokumentu čekali nejen fanoušci, ale i britská média (server Sky News dokonce vytvořil speciální textový online) a také královská rodina.

Ostatní členové rodiny v souladu se svou dlouhodobou politikou nabídku Netflixu v dokumentu účinkovat odmítli. Doposud se k němu ani nevyjádřili. Palác se však podle všeho připravuje na novou vlnu kritiky, která se na něj po odvysílání dokumentu snese a král Karel III. a princ William jsou připraveni se k němu vyjádřit, pokud to bude nezbytné. Podle prvních tří dílů to ale zatím tak nevypadá.

Foto: Profimedia.cz

Harry a Meghan říkají, že dokument jim dal příležitost představit se veřejnosti tak, jací opravdu jsou.

Harry s Meghan chtějí podle svých slov poprvé ukázat lidem, kým doopravdy jsou, a vysvětlit, co se opravdu stalo. Vytvoření dokumentu jim prý navrhl jejich kamarád. „Se všemi těmi misinformacemi (nezáměrné zavádějící tvrzení nebo nepravdivé tvrzení), které se objevily, se nám to zdálo jako dobrý nápad,“ říká v dokumentu Harry.

Nikdo nevidí, co se děje za zavřenými dveřmi. Dokument o Harrym a Meghan představil trailer

Film

Bulvární hon

První díl se převážně věnuje tomu, jak se Harry s Meghan seznámili. Pohádkové utajené randění vystřídá tvrdá realita poté, co jejich vztah vyjde najevo, a Meghan, o které toho zejména neamerická veřejnost příliš nevěděla, se dostane do středu pozornosti bulvárních médií.

Harry nemístný tlak bulváru přirovnává k tomu, čemu musela čelit jeho matka, princezna Diana. „Za časů maminky to bylo fyzické obtěžování – kamery před obličejem, pronásledování. Paparazziové dnes stále obtěžují lidi, jen je to teď spíš online,“ vysvětluje Harry.

„Jakmile jsou fotografie a příběh venku, nastává obtěžování na sociálních médiích,“ dodává Harry s tím, že jakmile se ukázalo, že s někým vážně chodí, nastalo šílenství. „V podstatě to bylo lovci versus kořist,“ říká. Meghan v té době začala dostávat rovněž první výhrůžky smrtí.

Royal Rota

The Royal Rota je název pro skupinu novinářů napříč britskými médii, kteří mají přístup ke členům královské rodiny, dostávají pozvánky na akce a jejich fotografie jsou pak volně sídleny napříč britskými médii.

Tento systém má snížit počet novinářů na akcích královské rodiny a zvyšovat tak bezpečnost těchto akcí.

„Když jste královský korespondent, máte autoritu. Každý vašemu příběhu věří. Přitom každý může být královský korespondent,“ říká princ Harry v dokumentu s tím, že Royal Rota je jen prodlouženou rukou PR královské rodiny.

Navíc nehledě na to, jak bulvární vaše příběhy jsou, zůstávají stále novináři součástí tohoto systému. Problémem je, že všechny noviny a zpravodajské servery berou zprávy právě z Royal Rota, kde jsou až na pár výjimek novináři bulvárních médií. „Tahle rodina je naše a můžeme ji využívat,“ popisuje jednání skupiny princ Harry s tím, že celý mediální narativ má pod kontrolou právě Royal Rota.

Žádné konkrétní obvinění z rasismu během prvních tří dílů nepadne. Kromě toho, kdy Harry obviní královskou rodinu z necitlivosti vůči tomu, jak bulvární tisk přistupoval právě k Meghan.

„Lidé by ale měli pochopit, že pokud jde o mnoho členů rodiny, vším, čím si musela projít, si prošli i oni, takže to bylo téměř jako iniciační rituál,“ vysvětluje Harry. Přesto v tom vidí rozdíl.

Foto: Profimedia.cz

Radost páru brzy vystřídala deziluze a tlak bulvárních médií.

„Někteří členové rodiny říkali: ‚Moje žena si tím musela projít taky, tak proč by tvoje přítelkyně měla mít nějakou výjimku?‘ Já jim na to odpovídal: Rozdíl je v rasovém prvku,“ dodává. Ten britský bulvár vytasil, když si všímal toho, že Meghan pochází ze smíšeného manželství.

Meghan šokovala formálnost

První části dokumentu se věnují i přijetí Meghan do královské rodiny. Meghan vzpomíná na první setkání s královnou Alžbětou II., kdy se jí Harry těsně předtím zeptal, zda zná přesnou etiketu. „Setkání s babičkou v paláci byla trochu jako ze středověku,“ podotýká Meghan.

Jak moc je královská rodina formální, si ale podle svých slov Meghan uvědomila až při prvním setkání s princem Williamem a vévodkyní Kate. Jak říká, ráda se se všemi objímá a neuvědomila si, jak je tento tělesný přístup pro mnohé Brity šokující.

„Myslím, že jsem začala chápat, že tato formálnost navenek se přenáší i dovnitř,“ říká v dokumentu Meghan.

Palác je připraven reagovat

Otázka rasy je v prvních třech částech zmíněna jen v nástinu. Jak v pozitivním, tak negativním smyslu. V tom negativním jde o výše zmíněny britský bulvár, v tom pozitivním pak David Olusoga, britský historik autor knihy Black and British: A Forgotten History, říká, jak byla pro černošskou komunitu Meghan důležitá.

Černošské osobnosti z blízkosti královské rodiny jí vyjádřily podporu

Koktejl

„Koho by napadlo, že Británie bude mít černošskou princeznu? Bylo to tak nepravděpodobné vyústění našich dějin, až to bylo zarážející,“ uvedl historik, který se mimo jiné věnoval podílu Britů a britské monarchie na obchodu s otroky v době, kdy Británie sama už otroctví zrušila.

Konkrétní obvinění z rasismu v královské rodině, které dříve zaznělo v interview s Oprah Winfreyovou a které naznačovaly i upoutávky na dokument Harry a Meghan, zatím nepadlo.

Foto: Profimedia.cz

Netflix uveřejnil první tři díly svého dokumentu Harry a Meghan

„Převažuje pocit, že Harry a Meghan dělají spoustu hluku, a přitom není co říct. Ale palác se připravil na všechny varianty, zejména, když padne nějaké nespravedlivé obvinění,“ uvedl již dříve pro bulvární list The Mirror palácový zdroj.

Zda jde opravdu o bouři ve sklenici vody, budou moci diváci zjistit ve čtvrtek 15. prosince, kdy Netflix uveřejní závěrečné tři díly dokumentu.

Chtěla jsem se zabít. V královské rodině se báli o barvu kůže dítěte, uvedla Meghan

Koktejl

Oprah vydělala miliony na interview s Harrym a Meghan

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám