Hlavní obsah

Nad údolím Berounky začal první ročník závodů ultralehkých balonů. Pohled na soutěžní oblohu jsme zachytili kamerou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lety u Prahy

Snahu o popularizaci ultralehkých balonů jako novinky v rámci létání si klade za cíl soutěž Korunka Lety v Letech. Nad malebným údolím řeky Berounky nedaleko obce Karlštejn se během čtyřdenní akce do vzduchu vydává několik ultralehkých balonů, jejichž piloti poměřují své schopnosti hned v několika kategoriích.

Závod Korunka Lety v LetechVideo: Novinky

 
Článek

Na louce u obce Lety u Prahy se scházíme v podvečer kolem sedmnácté hodiny. Počasí ale vzletu ultralehkých balonů nepřeje. Proto se první závod soutěže Korunka Lety v Letech přesouvá na brzké ráno dalšího dne.

Přibližně od půl šesté začínají přípravy, aby se zvládlo vzlétnout za východu slunce. „Máme předletovou přípravu, která zahrnuje briefing. Tam si řekneme, jaké jsou povětrnostní podmínky a co nás čeká. Poté jedeme na nějakou louku a připravujeme balony k letu,“ rozpovídal se pořadatel závodu Jan Smrčka.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Příprava na odlet

Ideální povětrnostní podmínky pro závodění jsou podle Smrčky rychlost větru kolem dvou až tří metrů za sekundu na vzletu a to, aby nebyl nárazový vítr. Ve výšce může foukat i rychlostí pět až šest metrů za sekundu.

Tlak v ultralehkém balonu je menší, proto hůře zvládá i tyto poryvy větru. Ultralehké balony nemohou proto ani letět tak vysoko jako běžné, horkovzdušné balony a nezvládnou letět ani tak dlouho.

Objem pláště obalu je 1200 kubíků, velikost je zhruba tři tisíce metrů čtverečních.

Důležitá je přesnost, nikoliv rychlost

Létání ultralehkými balony nespočívá v rychlosti, ale v přesnosti. Piloti mají většinou deklarovaný cíl a snaží se přiblížit mu co nejblíže.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Vzlet soutěžících z louky nedaleko obce Lety

„Samotný let trvá zhruba hodinu. Po hodině letu přistane jeden z balonů, který vyloží cíl, a soutěžící se k němu musí dostat co nejblíže. To je dnešním úkolem,“ vysvětlil Smrčka.

Balonovému létání se na jižní Moravě daří. Už 35 let

Vaše zprávy

To ale zdaleka není jediná kategorie soutěžení. Piloti se utkávají také v letu na nejdelší či nejkratší vzdálenost.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Soutěžní balon a v pozadí hrad Karlštejn

Účastníci soutěže musí splnit dvě podmínky. Mít pilotní průkaz a vlastní balon. V Česku je ale celkem pouze pět ultralehkých balonů a deset pilotů. „Někteří jsou aktuálně ve výcviku a ta rozlétanost není samo sebou nijak vysoká, protože je to létání hlavně pro radost. Musíte sáhnout trochu do peněženky, abyste si to mohl dovolit, a do toho na to mít i čas,“ sdělil Novinkám pořadatel soutěže.

Výhodu mají samozřejmě ti, kteří mají nalétáno co nejvíce. „Funguje to jako v kterémkoliv sportu. Vlastními lety se snažíte získat dovednosti, které potom při té soutěži předáte,“ vysvětlil Smrčka, který sám balony létá již 40 let.

Foto: Marek Tereba, Novinky

Balony se přibližují vytyčenému cíli

Přibližně po hodině letu jsme se s vedoucím balonem snesli na louku nedaleko obce Měňany, kde jsme vytyčili bílým křížem cíl. Tomu se jeden z pilotů přiblížil nejblíže na přibližně 50 kroků. Za svůj výkon si ze soutěže odnese plaketu.

Soutěž v létání ultralehkých balonů potrvá až do odpoledne soboty 9. září. Završením programu bude také zábavné odpoledne u pivovaru v Letech.

Spadnout to nemůže, říká jeden ze dvou českých pilotů vzducholodi

Cestování

Lety balonem do stratosféry lákají turisty na michelinskou kuchyni. Za 120 tisíc eur

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám