Hlavní obsah

Balonovému létání se na jižní Moravě daří. Už 35 let

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brzy ráno nebo pozdě večer je možné na obloze na Brněnsku spatřit letící horkovzdušný balon. Někdy jich letí i několik současně. Není se co divit. Brno je centrem balonového létání v České republice a sídlí zde i největší klub balonového létání u nás.

Foto: Jiří Smutný

Balony nad Židlochovicemi

Článek

Občas je k večeru nějaký ten balon k vidění i nad Židlochovicemi. Při pohledu na nabídku letů Aviatik servisu však toto město jako obvyklá destinace nefiguruje. A tak jsem se informoval u ředitelky firmy Petry Stejskalové.

„Pokud chcete letět přímo nad Židlochovicemi, jediná možnost je privátní let. U jiných typů letů, kdy skládáme do koše pasažéry po jednotlivcích, létáme spíše přes Brno a nad Židlochovice se nedostaneme, to už je moc daleko,“ odpověděla.

Aviatik servis byl založen v Brně před 35 lety, v roce 1981, tehdy pod názvem Aviatik klub. 5. června 1983 jsem se členy klubu jel na korbě nákladního auta z tehdejšího sídla klubu v Brně-Pisárkách na letiště v Medlánkách. Vezli jsme malý proutěný koš a první u nás vyrobený horkovzdušný balon, určený k létání. Tehdy nikdo netušil, jak se balonové létání u nás vyvine.

Na letišti se sešla spousta zvědavců, a když se balon podařilo naplnit horkým vzduchem a dostat ho pár metrů nad zem, nadšení nebralo konce. Tehdy balon ještě neletěl, byť mohl, neboť měl homologaci a označení OK 1030. Byla to jen zkouška, a proto zůstal lanem připoután k zemi.

Dnes už je situace jiná. Z Aviatik klubu se v roce 1990 stal Aviatik servis s.r.o. a počet jeho létajících balonů se zvýšil z 1 na 13. Nejmenší má objem 1200 krychlových metrů, největší 7000. Podle velikosti koše lze přepravovat 1 až 10 pasažérů. Za svoji existenci již brněnští vzduchoplavci uskutečnili tisíce letů a přepravili desetitisíce pasažérů.

Další informace na www.balon.cz.

Výběr článků

Načítám