Hlavní obsah

Konečná pro papírové jízdenky v pařížském metru se blíží, nahradí je elektronika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po více než 120 letech se v pařížském metru smráká nad klasickými papírovými jízdenkami. Ty se za dobu své existence staly součástí textů písní, sběratelským předmětem i suvenýrem z francouzské metropole. V roce 2025 je však definitivně nahradí modernější technologie.

Foto: Profimedia.cz

Jízdenka na pařížské metro

Článek

První jízdenka na pařížské metro se objevila při slavnostním zahájení provozu podzemky v červenci 1900. Stála tehdy pouhých 25 centimů, tedy čtvrt franku. Nyní obyčejná papírová jízdenka vyjde cestující na 1,9 eura.

Nad původními jízdenkami se začalo smrákat už před několika lety, plány dopravce Île-de-France Mobilités však zbrzdila pandemie, válka na Ukrajině i celosvětový nedostatek čipů. Nyní se tak počítá s rokem 2025, kdy by mělo město definitivně přejít na elektronické jízdné. Systém by se mohl podobat třeba londýnské Oyster card, platit bude možné také mobilním telefonem, informoval The Guardian.

Nad popularitou papírových jízdenek se zamýšlí třeba i Grégoire Thonnat, autor publikace Petite Histoire du Ticket de Métro Parisien (Stručná historie jízdenky pařížského metra).

Trochu jiná metropole: za kouzlem Varšavy stojí i pohnuté dějiny

Cestování

„Je to zkrátka jeden z prvků pařížského života. Její životnost je krátká, často se ztratí v kapse, mezi sedadly, v peněžence či jako záložka knihy. Zdá se to zvláštní, ale přilnuli jsme k ní,“ píše Thonnat.

Jízdenka se dočkala i mnoha odkazů v popkultuře, ať už ve filmu Cena strachu (Le Salaire de la Peur) z roku 1952, kdy je papírek o velikosti 6,5 krát 3 centimetry považován za symbol přátelství, nebo v písni Le poinçonneur des Lilas, ve které je použita metafora děrovače jízdenek.

Jízdenky se staly rovněž oblíbeným sběratelským předmětem. Od roku 2007 mají bílou barvu, do té doby však vystřídaly mnoho odstínů. Další už však s největší pravděpodobností nepřidají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám