Hlavní obsah

Dokument o Harrym a Meghan: Záběry nesedí a některá tvrzení nejsou pravdivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Princ Harry a vévodkyně Meghan přislíbili, že se diváci v novém dokumentu dozvědí celou pravdu o jejich příběhu. Brzy po odvysílání prvních tří epizod se ale ozvali kritici. Ukázalo se, že řada záběrů pochází z jiných událostí, nebo vznikly v jiném kontextu. Některá tvrzení Harryho a Meghan nejsou pravdivá, nebo si navzájem protiřečí.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry a vévodkyně Meghan v novém dokumentu od Netflixu

Článek

„Nikdo nezná plnou pravdu,“ říká v úvodu princ Harry a vzápětí dodává: „My známe plnou pravdu, instituce (míněno královská rodina, pozn. red.) zná plnou pravdu, média znají plnou pravdu.“ Ponechme stranou, že poslední tři věty popírají tu první, cynicky se ušklíbá komentátor deníku Daily Mail Guy Adams.

Harryho tvrzení má navodit dojem, že veřejnost plnou pravdu nezná, palác ji tají a média se na tom podílejí. Jenže záhy po odvysílání našli kritici dokumentu řadu nepřesností, chyb a protiřečících si, nebo rovnou nepravdivých tvrzení.

Většina z nich není nijak zvlášť závažná. V kontextu toho, že v následujících epizodách má dojít k některým závažnějším obviněním, to však vyvolává otázky, nakolik je možné brát dokument seriózně a nakolik jde jenom o PR páru, který opustil královskou rodinu.

Královskou rodinu nikdo z Netflixu nekontaktoval

Na začátku dokumentu je uvedeno, že se členové královské rodiny odmítli tvůrcům dokumentu vyjádřit. Ještě ve čtvrtek však novinářům jeden z palácových zdrojů uvedl, že „ani Buckinghamský palác, ani Kensingtonský palác, ani nikdo z členů rodiny nebyl požádán, aby se vyjádřil.“

Netflix zveřejnil první tři díly třaskavého dokumentu o Harrym a Meghan

Koktejl

Následně zdroj z Netflixu britským médiím řekl, že královská rodina kontaktována byla. Na to reagoval Kensingtonský palác s tím, že obdržel e-mail od produkční společnosti třetí strany, a nikoliv od Nadace Harryho a Meghan či Netflixu. Asistenti prince z Walesu následně kontaktovali Harryho a Meghan a Netflix, aby si zprávu ověřili, nedostalo se jim však odpovědi.

Rozhovor s BBC

Zda šlo jen o komunikační šum, nebo o záměr není jisté. V druhém případě ale dokument pořádně naštval BBC svým zavádějícím uveřejněním interview s Harrym a Meghan před jejich svatbou.

Ve třetí epizodě hovoří Meghan o tom, že všechno ohledně její a Harryho svatby bylo zinscenované jako jedna velká reality show. „Nebyli jsme schopni odvyprávět svůj příběh, protože to nechtěli,“ říká Meghan a Harry souhlasí. „Není nám dovoleno říci náš příběh. To je pravda,“ přitakává.

Jako zinscenované se však jeví spíše záběry dokumentu z interview, který pár poskytl BBC v listopadu 2017 ohledně nadcházející svatby s reportérkou Mishal Husainovou. Jak podotýká Daily Mail, interview bylo PR úspěchem. Přesto Harry s Meghan teď tvrdí, že k němu byli donuceni.

Harry a Meghan nesměli na „recepci století“? Válečná sekyra pravděpodobně není zakopána

Koktejl

V jedné části se reportérka zeptá, jestli fakt, že Harry a Meghan pocházejí z naprosto odlišných prostředí, znamená, že pár bude v královské rodině reprezentovat něco nového.

V interview na otázku princ Harry přitakal a odpověděl: „To, že bude opravdu neuvěřitelně dobrá i v té pracovní části, je pro mě obrovská úleva, protože bude schopná zvládnout všechno ostatní, co s tím souvisí. Ale ne, jsme fantastický tým. Víme, že jsme. A doufáme, že se časem pokusíme mít co největší vliv na všechny věci, na kterých nám záleží.“

Trailer na dokumentární sérii o princi Harrym a jeho manželce MeghanVideo: Reuters

V dokumentu divák uslyší pouze: „Ne, jsme fantastický tým…“ Výsledek budí dojem, jako by na otázku Harry odpovídal záporně, což podporuje narativ dokumentu, že ke všemu byli dotlačeni a nebylo jim dovoleno říci svou pravdu.

Proti tomu, že interview bylo vynucené, se ve čtvrtek ohradila sama reportérka Mishal Husainová. „Víme, že vzpomínky na toto konkrétní téma se mohou lišit, ale ty mé jsou zcela jistě tyto: požádali jsme o rozhovor, udělali jsme rozhovor,“ uvedla Husainová s tím, že se štáb sešel s Harrym a Meghan před interview a uvolněně probírali témata.

Husainové se ve čtvrtek zastal i generální ředitel BBC Tony Hall. Podle něj jde o naprostou profesionálku a svou práci odvedla dobře.

Vévodkyně protokol znala

Do tvrzení, která jsou v rozporu, patří část dokumentu, v níž Meghan popisuje obvinění, že rozhovorem o hnutí Me Too porušila pravidlo, že členové královské rodiny se do politiky nevměšují.

„Netušila jsem, že je tabu o tom mluvit, pro mě to prostě bylo aktuální,“ uvádí Meghan v dokumentu. V jiné části však říká: „Při vstupu do královské rodiny jsem věděla, že existuje protokol, jak se věci dělají.“

Nesedí ani některá další tvrzení. Harry v dokumentu tvrdí, že musel Meghan o ruku požádat na území Spojeného království, protože chtěl o formální svolení ke sňatku požádat svou babičku. Nicméně William požádal Kate v Jihoafrické republice a není důvod si myslet, že by Harry nemohl požádat Meghan o ruku kdekoliv.

Meghan tvrdí, zřejmě aby demonstrovala upjatost monarchie, že po dobu svého pobytu nemohla na sobě nosit nic barevného. Fotografie z mnoha akcí, kdy má na sobě jasně barevné oblečení, ji nicméně usvědčují z nepravdy.

Jiný úhel dělá divy

O emocionální manipulaci jde i v případě fotografie zveřejněné v červnu v roce 2019 při tradičním Trouping the Colour, kdy se královská rodina představuje na balkoně královského paláce.

Foto: Netflix

Fotografie použitá v dokumentu

Záběry použité v dokumentu ukazují rodinu, kde Harry s Meghan, tehdy ještě členové královské rodiny, stojí téměř na okraji a v pozadí.

Foto: Profimedia.cz

Oficiální fotografie z Trooping the Colour v roce 2019 využívaná Palácem

Důležité je v tomto případě postavení královny. Na všech oficiálních fotografiích je královna logicky uprostřed. Na těchto fotografiích jsou jasně vidět i Harry a Meghan. Snímek použitý v dokumentu byl vyfocen z jiného úhlu (královna je víc vpravo) a Harry s Meghan tak vypadají více upozaděně.

Záběry a fotografie odjinud

Už když byly zveřejněny upoutávky na dokument, řada lidí si povšimla, že jsou v nich použity záběry, které nesouvisí se Sussexovými. V dokumentu, který se v prvních třech částech zaobírá především tlakem médií na královský pár, se nacházejí rovněž záběry pocházející z jiných událostí.

V traileru princ hovoří o tlaku médií, vše doprovází záběr davu novinářů. Ten ale pochází ze soudního slyšení s modelkou a podnikatelkou Katie Price. Další záběry davu novinářů, které navozují dojem, že pronásledují Harryho a Meghan, pocházejí ve skutečnosti z roku 2019 z USA. Novináři čekají na příchod Michaela Cohena, poradce tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa, který nastupoval do vězení.

Dokument Harry a Meghan

Princ Harry a vévodkyně Meghan uzavřeli smlouvy s Netflixem a Spotify, za které měli vyinkasovat 100 milionů liber (zhruba 2,8 miliardy korun). Netflix první tři hodinové epizody seriálu odvysílal ve čtvrtek. Druhou polovinu dokumentu zveřejní ve čtvrtek 15. prosince.

Z kontextu jsou vytrženy i některé záběry Harryho a Meghan. Ve chvílích, kdy pár hovoří o tom, jak byl neustále pronásledován novináři, divák může vidět na fotografii pár snímaný ze shora, jak odchází se svým synkem Archiem. Vyvolává to dojem neodbytnosti novinářů, jenže jak upozornil Robert Johnson z bulvárního deníku Evening Standard, snímek byl pořízen na oficiálně návštěvě páru v Kapském Městě z místa, které bylo povoleno a určeno pro novináře.

Další fotografie davu novinářů pochází například z premiéry jednoho z fimů o Harry Potterovi z roku 2011, které se ani Harry, ani Meghan neúčastnili (ani se tehdy neznali).

Netflix zrušil vévodkyni Meghan seriál

Film

Reklama

Výběr článků

Načítám