Hlavní obsah

VHS znají jen z vyprávění. Nahrávky pro ně zachovává digitální přepis

– Praha

Je to generace, která zná VHS už jen z vyprávění rodičů. Většina lidí totiž dnes už doma nemá ani videorekordér, aby si mohli analogovou kazetu přehrát. Zájem o převedení videozáznamů do digitální podoby ale stále ještě je. V Česku se této činnosti věnují zhruba dvě desítky společností. Minulý týden uplynulo 70 let od doby, kdy byl světu představen první videorekordér.

Foto: Profimedia.cz

VHS kazeta

Článek

„Po různých archivech a knihovnách se stále nacházejí videokazety, spíše je vlastní starší lidé od 40 let výše,“ řekl Vojtěch Slabý ze společnosti Převod kazet.

Lidé mají podle něj většinou zájem o zachování záběrů různých rodinných oslav, dětských vystoupení, vánočních nadělování, hudebních koncertů, videí z dovolených či promocí. Zájem naopak není o přepis filmů, přestože se v mnohých domácnostech ještě najdou technicky špatné „kopie z kopie z kopie…“ z dob, kdy domácí kopírování filmů byl jeden z mála způsobů, jak se v bývalém Československu dostat k trezorovým nebo mnoha zahraničním snímkům.

„O přepis filmů není zájem kvůli jejich špatné kvalitě, a také je dnes lidé mohou získat jinými způsoby,“ uvedl Slabý.

Byl to jeden z nejlepších byznysů, tvrdí o výrobě CD v devadesátkách Pelc

Internet a PC

První videorekordér

První videorekordér předvedli v kalifornském Beverly Hills američtí vynálezci John Mullin a Wayne Johnson přesně před sedmdesáti lety - 11. listopadu 1952. Posledním výrobcem VHS videorekordérů byla japonská společnost Funai. Poslední kus vyrobila v roce 2016. Funai je prodával zejména na americkém trhu, pod značkou Sanyo. „Mezi lidmi ještě některé videorekordéry pořád jsou, ale těch kvalitních je strašně málo, proto je na převod sháníme z druhé ruky v zahraničí,“ sdělil Slabý.

Jako hlavní médium pro šíření videoobsahu k uživatelům uvedla společnost Sony v roce 1975 Beta kazety. Zprvu se používaly v poloprofesionálních studiích. Kvůli špatné licenční politice firmy a složité výrobě vhodných přehrávačů se do běžného používaní nedostávaly snadno. Postupem času byly Beta kazety vytlačeny jednoduššími VHS kazetami.

Foto: archív výrobce

Videorekordér Ampex

S videokazetami je spojené jejich pirátské kopírování, které bylo rozšířené zejména v bývalém „východním bloku“. K tomu patřil jednohlasý rychlodabing, který nadšenci před vznikem titulkovacích technologií a otevřením dabingových studií připravovali tuzemským divákům tehdy nedostupnou hollywoodskou produkci.

Fenoménu pirátského kopírování a rychlodabingu se věnuje dokument Králové videa režiséra Lukáše Bulavy z roku 2020. Jeho autoři sledování videokazet v 80. letech prezentují jako záblesk světa za železnou oponou, zabývají se však také pozdějším kinopirátstvím a nezastírají, že pro mnohé distributory nelegálně dabovaných videokazet se vedle fandovství jednalo také o výnosný obchod.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Digitalizace fotografií a videa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám