Hlavní obsah

Byl to jeden z nejlepších byznysů, tvrdí o výrobě CD v devadesátkách Pelc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loděnice (Berounsko)

Výroba kompaktních disků byla v 90. letech minulého století jedním z nejlepších byznysů na světě. Pro Gramofonové závody Loděnice na Berounsku (dnes GZ Media) měla obrovský význam, protože trh s vinyly se v té době zhroutil, řekl dlouholetý ředitel podniku a hlavní majitel GZ Media Zdeněk Pelc. První stříbřitý kotouč s hudbou vznikl před 40 lety, 17. srpna 1982, v německé továrně Polygram Langenhagen firmy Philips. V Loděnici začala výroba o šest let později.

Foto: Josef Vostárek, MAFRA, Profimedia.cz

Dlouholetý ředitel podniku a hlavní majitel GZ Media Zdeněk Pelc na archivním snímku z roku 2009

Článek

Výrobu kompaktních disků v předrevolučním Československu prosazoval mimo jiné generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš.

„V té době jsme dělali desky a kazety, takže příchod cédéček byl celkem logický. Zajímavé bylo, že tu myšlenku razili především lidé, kteří tomu technicky ani ekonomicky vůbec nerozuměli. Konkrétně Jakeš, ale i na kultuře v tom našli zalíbení – to bude trhák a my budeme jediná země v RVHP, která to bude vyrábět,“ uvedl Pelc, jenž stál jako tehdejší ředitel loděnického závodu u počátků výroby CD v Československu.

O výrobu kompaktních disků usilovali také na Slovensku, kde to slibovali udělat rychleji. Proto si v Loděnici se zavedením výroby pospíšili. Nejdříve v roce 1988 spustili takzvaný poloprovoz a hlavní výroba začala až o rok později.

Zemřel Norio Ohga, duchovní otec CD nosičů

Internet a PC

Podle Pelce kompakty podniku velmi pomohly. „Mělo to obrovský význam, protože trh s vinylovými deskami se zhroutil, kazety sice o něco poporostly, ale v 90. letech byla výroba cédéček jedním z nejlepších byznysů na světě. Říkalo se, že jsou to zlatá vejce, rentability byly úžasné,“ řekl Pelc.

Firma měla podle něj tehdy nevýhodu, že se na ni v 90. letech v západní Evropě ještě dívali skrz prsty. Hledala proto odbytiště i mimo Evropu. „Měli jsme tenkrát velmi silné vývozy do Hongkongu, vyváželi jsme desky do Brazílie a do Argentiny. Měli jsme hodně okolních trhů a postupně jsme se začali prosazovat i v Evropě,“ uvedl Pelc.

40 let s CD nosiči
Na konci roku 1982 byly první cédéčka a CD přehrávače dostupné nejprve jen v Japonsku. V Evropě ve specializovaných obchodech pak na jaře 1983. Vše bylo doprovázeno značnými rozpaky.
Zastánci klasické, analogové techniky tehdy dokonce usilovně strašili i nejrůznějšími hrůzostrašnými důsledky poslechu digitálního zvuku na zdraví posluchače a vymýšleli i další téměř neuvěřitelné důvody proti digitální zvukové technice a systému Compact Disc. Dnes se všechny ty historky zdají směšné, tehdy ovšem byly mnohými brány vážně.
Od dob prvního CD se prodeje cédéček počítají na stovky miliard, miliardových prodejů dosáhly také hudební CD přehrávače a CD mechaniky. V dnešní podobě slouží malé stříbrné kotoučky především pro distribuci hudebních děl. Dříve se hojně používaly i v oblasti počítačů, kde byly ale postupně vytlačeny modernějšími disky s větší kapacitou DVD a Blu-ray.

Produkce gramofonových desek se sice na začátku 90. let zhroutila, později se ale vrátily do módy a dnes na nich firma, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, staví své podnikání. Gramodesky podle Pelce povstaly z popela jako bájný Fénix. „Myslím, že takových příkladů v praxi moc nenajdeme, kdy něco existovalo, bylo to velké, pak se to úplně zhroutilo, v podstatě na nulu, aby to pak za pár let znova ožilo a začalo se to rozvíjet. Dnes je z toho ohromný byznys,“ dodal Pelc.

Naopak výrobu kompaktních disků a DVD firma loni v září zastavila, lisuje je pouze ve své továrně ve Francii. Důvodem byl podle Pelce malý zájem zákazníků i skutečnost, že společnost potřebovala více prostor pro výrobu vinylů.

GZ Media má sídlo a hlavní výrobní závod v Loděnici a další provozy v Soběslavi, Hýskově a Příbrami. Dceřiné společnosti má také ve Spojených státech, Kanadě či Francii. Celá GZ Group zaměstnává téměř 2500 lidí. Firma chce letos zvýšit výrobu na 75 milionů desek z loňských 51 milionů kusů, plán celé skupiny na rok 2023 je přes 140 milionů desek.

Reklama

Související témata:

Související články

Co bylo kdysi: Jak dlouho se točí DVD

Digitální videodisky, jak se česky dříve říkalo DVD, se na trhu ukázaly už před 12 lety. Kotouče postupně nahrazovaly kompaktní disky (CD), protože měly větší...

Co bylo kdysi: Historie Blu-ray disků

Počátek Blu-ray disků (BD) se začal psát v roce 2000. Tehdy se na výstavě CEATEC představily jejich prototypy. BD začaly propagovat společnosti Philips a Sony....

Výběr článků

Načítám