Hlavní obsah

Japonský ministr pro digitalizaci vyhlásil válku počítačovým disketám

Tokio

Japonský ministr pro digitalizaci Taró Kono vyhlásil válku technologii, kterou mnozí neviděli už desítky let – počítačové disketě. Ta se spolu s podobnými zařízeními, jako jsou kompaktní disky (CD) nebo mini disketa, stále vyžaduje pro přibližně 1900 vládních procedur, upozornil ministr na svém účtu na Twitteru. Kono už dříve slíbil, že zbaví byrokracii zastaralých nástrojů, od osobních pečetních razítek nazývaných hanko až po faxy.

Foto: Profimedia.cz

Japonský ministr pro digitalizaci Taró Kono

Článek

„Tyto postupy urychleně přezkoumáme,“ řekl ministr na tiskové konferenci. „Kde se vůbec dnes dá koupit disketa?“ položil si otázku a dodal, že mu premiér Fumio Kišida vyjádřil plnou podporu.

Japonsko není jedinou zemí, která se pokouší vyřadit zastaralou technologii. Americké ministerstvo obrany teprve v roce 2019 oznámilo, že přestalo používat diskety v řídicím systému svého jaderného arzenálu.

Sony po 30 letech ukončí výrobu stařičkých disket

Internet a PC

Diskety byly vyvinuty v 60. letech minulého století, společnost Sony jejich výrobu zastavila v roce 2011. Mnoho mladých lidí ani neví, jak se diskety používají ani jak vypadají.

Podle zprávy vládní komise pro digitální technologie je širší využití moderních technologií, jako jsou cloudová úložiště, v byrokracii obtížné kvůli právním překážkám. Komise proto zajistí revizi předpisů a do konce roku plánuje oznámit možnosti, jak by bylo možné tuto situaci zlepšit.

Kono je jedním z nejviditelnějších politiků vládnoucí Liberálnědemokratické strany. Voliči ho často zmiňují jako kandidáta na premiéra. Je otevřeným kritikem byrokratické neefektivity způsobené zastaralými postupy, zejména faxem a hanko. Toto jedinečné vyřezávané červené razítko je stále nezbytné k podpisu úředních dokumentů, včetně povolení ke sňatku. Když byl Kono v letech 2020 až 2021 ministrem pro správní reformu, snažil se používání obou těchto pomůcek omezit. Ty se ale stále hojně používají.

Víte, že…

Jak velmi snadno se může ušlechtilá myšlenka zvrtnout v něco škodlivého, se na vlastní kůži mohli přesvědčit před 36 lety bratři Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi z Pákistánu. Chtěli vytvořit nástroj proti nelegálnímu kopírování svých disket, ve skutečnosti se ale z jejich práce stal první počítačový virus, jenž se nakonec zcela vymkl kontrole.

Oba bratři vlastnili před více než třemi dekádami vlastní softwarovou firmu. Sami si možná ani neuvědomili, že stvoří první počítačový virus na světě, který budou lidé z různých koutů světa doslova nesnášet.

První myšlenka totiž byla ušlechtilá, chtěli pouze chránit svoje programy před nelegálním kopírováním. Při kopírování na disketu se tak aktivoval program Brain, jenž blokoval část paměti a zpomaloval práci s vloženou disketou na téměř neúnosnou úroveň.

Součástí Brainu byl i kontakt na tvůrce softwaru. Podle původního záměru se tak lidé mohli obrátit na bratry, aby vyjednávali o „vakcíně“. Basit Farooq Alvi a Amjad Farooq Alvi si podle vlastních slov představovali, že se s nimi lidé spojí, aby si koupili legální verzi softwaru. Realita ale nakonec byla úplně jiná…

„Virus se vymkl kontrole. Jednoho dne jim začali volat naštvaní lidé z USA nebo Británie. Zkuste si představit, jak těžce museli vysvětlovat, že vlastně nic zlého neměli v úmyslu,“ zavzpomínal na úsměvnou historku Igor Hák, manažer interního vývoje české pobočky antivirové společnosti Eset.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám