Hlavní obsah

USA vyšetřují kryptoměnové firmy kvůli možným pochybením

– Washington/Londýn

Americká obchodní komise FTC, která prověřuje obvinění z podvodného jednání, zahájila vyšetřování několika kryptoměnových firem kvůli možnému pochybení. Potvrdil to mluvčí FTC, odmítl však jmenovat firmy nebo přesně uvést, co způsobilo, že komise zahájila vyšetřování. List Financial Times současně napsal, že Británie dokončuje plány na regulaci kryptoměnového odvětví.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nemůžeme komentovat aktuální dění na trzích s kryptoměnami ani podrobnosti aktuálního vyšetřování, vyšetřujeme několik firem kvůli možnému pochybení týkajícímu se digitálních aktiv,“ uvedl mluvčí FTC. Agentura Bloomberg uvedla, že vyšetřování souvisí s klamavou reklamou, což mluvčí nepotvrdil.

Na pád FTX doplatil prakticky celý svět kryptoměn, příkladem budiž výrazný prodej bitcoinu, který následovaly i další virtuální mince. Ještě před pádem FTX se nejznámější kryptoměna na světě obchodovala za 522 150 Kč, následně se však hodnota propadla až pod 400 000 korun, což byl nejhorší výsledek od konce roku 2020.

Například minulý týden v pondělí kurz činil pouze 376 440 Kč, aktuálně se bitcoin obchoduje za 393 020 Kč. Přesně před rokem přitom hodnota byla 1 140 200 Kč. Zatím absolutní rekord si nejznámější kryptoměna na světě připsala v listopadu 2021, kdy se nabízela za 1 427 350 Kč.

Kryptoúvěrová firma Nexo ukončí své aktivity v USA

Internet a PC

Zásah proti celebritám

Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) nedávno zasáhla proti podpoře kryptoměn celebritami. Je mezi nimi i hvězda televizní reality show Kim Kardashianová, která podle obvinění na svém účtu na Instagramu propagovala kryptoměnu, aniž řádně zveřejnila, že za to dostala zaplaceno. SEC má předpisy nařizující zveřejňování informací od osob propagujících cenné papíry.

FTC také stíhala společnosti, které se prezentovaly jako firmy související s kryptoměnami, ale údajně jejich činnost byla podvodná.

Podle listu FT, který se odvolává na informované zdroje, britské ministerstvo financí dokončuje balíček regulačních opatření pro odvětví kryptoměn, včetně omezení zahraničních společností, které by chtěly prodávat kryptoměny v zemi, a omezení reklamy. Balíček by měl dát Úřadu pro finanční etiku (FCA) širší pravomoci k regulaci tohoto odvětví, včetně monitorování způsobu, jakým firmy fungují a propagují své produkty. Nové regulace jsou reakcí na otřesy na trhu po krachu kryptoměnové burzy FTX.

Udělal jsem spoustu chyb, sypal si popel na hlavu bývalý šéf kryptoburzy FTX

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám