Hlavní obsah

Tipy na dárky pro milovníky moderní techniky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrý den se nezadržitelně blíží. Čím udělat radost technickému nadšenci? Nemusí jít vždy jen o nejmodernější vymoženosti za desetitisíce korun, potěšit mohou i drobnosti za pár korun. Poradíme, co vybrat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Radost udělá i drobnost za pár stokorun. Může jít o flashdisk či rychlou paměťovou kartu do fotoaparátu nebo mobilu. Stejně tak to může být například i wi-fi extender, který dokáže signál stávající wi-fi sítě prodloužit i o několik desítek metrů.

Velké oblibě se v poslední době těší také nejrůznější bluetooth reproduktorybezdrátová sluchátka. Obě kategorie zařízení těží především ze stoupající popularity chytrých telefonů, právě k nim se bezdrátové reproduktory a sluchátka připojují nejčastěji.

Šikovné vychytávky pro herní nadšence

Testy
Foto: archív výrobce

S ohledem na pandemii koronaviru může být zajímavým dárkem i speciální Spray Twice od společnosti PanzerGlass, který je určen pro smartphony, tablety, ale také brýle. Jde o sprej s cenovkou 190 Kč, bez toxických látek, parabenů, alkoholu či parfemací, který zbaví povrch nečistot, mastnoty a bakterií. Nehrozí přitom u něj poškození povrchu obrazovky. Větší 100ml balení se za 399 Kč navíc dodává v luxusně vyhlížejícím dárkovém balení.

Foto: Honor
Více

Představte si, že už nepotřebujete kameru ani těžký zrcadlový fotoaparát. S pokročilou technikou v mobilních telefonech natočíte na mobilní telefon klidně celovečerní film. Nemusíte být profesionální kameraman, stačí vám jenom mobilní telefon HONOR Magic4 Pro. Seženete jej právě teď exkluzivně na Alza.cz za akční cenu jen 24 990 Kč.Foto: Honor

Komerční sdělení

Foto: archív výrobce

Se čtečkami otisků prstů se setkáváme v posledních měsících i u těch nejlevnějších chytrých telefonů, u kterých slouží především k vyšší míře zabezpečení. A to je jeden z hlavních důvodů, proč takovéto biometrické zabezpečení nalezneme také u externího disku Samsung T7 Touch. Data uložená na disku se zpřístupní teprve až ve chvíli, kdy přiložíte svůj prst na osvětlený čtvereček, který jej nasnímá. Lákadlem je i vysoká přenosová rychlost, v praxi je díky rozhraní USB 3.2 možné dosáhnout až na rychlost 1050 MB/s. Použité AES 256bitové hardwarové šifrování přitom svižné pracovní tempo nijak nesnižuje. Cena: 3499 Kč (1 TB).

Foto: archív výrobce

Instantní fotoaparáty v poslední době zažívají renesanci. Možnost vyfotit nějakou scénu a danou momentku rovnou vytisknout evidentně učarovala celé řadě lidí. Jedním z modelů, který se přesně takovými dovednostmi chlubí, je Fujifilm Instax mini LiPlay. Umí toho navíc daleko více. Snímky je možné pořizovat nejen samotným fotoaparátem, ale také vlastním chytrým telefonem – v takovém případě pak Instax mini LiPlay poslouží jen jako mobilní tiskárna. Mimochodem podobné mobilní tiskárny se v obchodech prodávají za podobné částky jako tento hybridní fotoaparát. Cena: 3900 Kč.

Foto: archív výrobce

Tablet i e-book v jednom balení. Tak by se dal ve zkratce shrnout model TCL Nxtpaper 10s. Jak již samotný název napovídá, pochlubí se 10,1“ IPS barevným displejem imitujícím papír s rozlišením Full HD. Vše pracuje pod operačním systémem Android 11. Cena: 5990 Kč.

Foto: archív výrobce

Fitness náramek Charge 5 od společnosti Fitbit je přehlídkou moderních technologií. Například jako první chytrý náramek této společnosti nabízí EDA senzor, který měří reakci těla na stres prostřednictvím drobných změn v potních žlázách na prstech. EDA senzor byl doposud výsadou pouze chytrých hodinek. Díky tomuto fitness náramku lze sledovat také Skóre zvládání stresu přímo na displeji svého chytrého telefonu prostřednictvím obslužné aplikace Fitbit. Během chvilky tak lze zjistit dostatek připravenosti pro další výzvy v novém dni, nebo zda je lepší si odpočinout. Cena: 2990 Kč.

Foto: archív výrobce

Malé i velké konstruktéry se snaží naučit technickému myšlení česká elektronická stavebnice Boffin Magnetic Lite, za kterou stojí společnost 3Dsimo. Nenechte se zmást názvem, tato stavebnice je sice odlehčenou verzí, ale nabízí více než 150 různých projektů. Velkou výhodou ve srovnání s dražším modelem, který stojí 2690 Kč, je snadná přenositelnost. Verze Lite s cenovkou 749 Kč totiž používá speciální fixy s vodivou barvou, díky čemuž není potřeba pro tvorbu jednotlivých projektů tolik součástek.

Foto: archív výrobce

Při pohledu na ceníky prémiových telefonů se udělá řadě lidí patrně nevolno. Na trhu ale naštěstí existují ještě výrobci, kteří dovedou nabídnout velmi solidně vybavený smartphone za výrazně nižší cenu. To je i případ nové vlajkové lodi Nokia X30. Cena 256GB verze činí 12 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Nejrůznější technické vychytávky nemusí usnadňovat život lidem pouze uvnitř, dobře poslouží také na zahradách. To je i případ inteligentního regulátoru vody Eve Aqua. Hlavní ambicí tohoto modelu je ušetřit svým majitelům čas, námahu a finance. Navzdory kompaktním rozměrům toho umí Eve Aqua poměrně hodně. Dokáže automaticky uzavřít nebo otevřít kohoutek v předem nastaveném čase a tím automaticky zajistit zalévání zahrady, i když jste na dovolené. Cena: 2590 Kč.

Foto: archív výrobce

Chytrá žárovka TP-Link Tapo L530E vypadá na první pohled jako nějaký obyčejný model. Ve skutečnosti jde ale o poměrně sofistikované zařízení, které se dokáže připojit k domácí wi-fi síti. Poté je možné žárovku ovládat pomocí chytrého telefonu klidně i z druhého konce planety. Přívodního elektrického kabelu se tak nemusíte ani dotknout, vše obsloužíte bezdrátově. Žárovka má světelný tok 806 lumenů a je možné jej upravovat. Dokáže se tedy přizpůsobit aktuálním potřebám uživatele – zda v danou chvíli ocení vyšší, nebo nižší hladinu osvětlení. Kromě jasu je možné upravovat i barevnou teplotu bílého světla – od měkké bílé (2500 K) po denní světlo (9000 K). A dokonce také měnit i zbarvení světla. Cena: 369 Kč.

Foto: archív výrobce

Atraktivním poměrem cena/výkon zaujme smartphone Realme 9 5G. Patří mezi nejlevnější modely s podporou sítí páté generace, které jsou vybaveny čipem Snapdragon 695. Tento procesor má dostatek výkonu i pro hraní her, ve střední třídě se chlubí nejvyšší taktovací frekvencí 2,2 GHz. Operační paměť dosahuje kapacity 4 GB. Displej nabízí obnovovací frekvenci 120 Hz, díky čemuž se hodí i na hraní her, a úhlopříčku 6,6 palce. Rozlišení je pak 2412 × 1080 pixelů (Full HD+). Cena: 5190 Kč (128 GB).

Foto: archív výrobce

Navzdory příznivé ceně zaujme vysokými přenosovými rychlostmi model Samsung SSD 980. Na výběr jsou modely s kapacitou 250 GB, 500 GB a 1 TB. S rostoucí kapacitou přitom stoupá i přenosová rychlost disku. Základní 250GB provedení tak zvládá rychlost čtení/zápisu až 2900/1300 MB/s, v případě 500GB varianty je to už 3100/2600 MB/s, a 1TB model se chlubí rychlostí až 3500/3000 MB/s. Cena: od 1190 Kč.

Foto: archív výrobce

SteelSeries Apex 3 TKL zaujme už na první pohled svou atraktivní cenovkou. Mechanická klávesnice s cenovkou pohybující se těsně pod hranicí jednoho tisíce korun je totiž sympatická svými proporcemi. Díky absenci numerického bloku totiž na stole nezabírá tolik místa. Při hraní, kdy druhou rukou držíte myš, navíc díky tomu sedíte daleko přirozeněji – ruce jsou blíže sobě. Tento konkrétní model má velmi tiché spínače Whisper Quiet. Výrobce slibuje navíc velmi vysokou odolnost, více než 20 milionů stisků. To by mělo v praxi bohatě stačit i jedincům, kteří se hraní věnují profesionálněji. Cena: 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Bezdrátová sluchátka Sennheiser CX Plus True Wireless nabízí s cenovkou 2990 Kč velmi zajímavý poměr cena/výkon. Hlavní předností má být podle výrobce nadprůměrná kvalita zvukové reprodukce, což dokládá i extrémní frekvenční rozsah 5–21 kHz. Bezproblémový přenos hudby do sluchátek zajistí Bluetooth 5.2 s podporou kodeků AAC, aptX i nejnovějšího aptX Adaptive.

Foto: archív výrobce

Šikovná je konstrukce reproduktoru Sonos Roam, díky trojúhelníkové základně totiž může hrát v horizontální i vertikální poloze. Položit se tedy dá prakticky kamkoliv, i na velmi malá místa, což u předchozích modelů od Sonosu neplatilo. Přitom podobně jako u větších bratříčků by měl být podle výrobce zvuk bohatý, čistý a detailní. Výškový reproduktor totiž bude vytvářet ostrou vysokofrekvenční odezvu, jeden středobasový reproduktor zajistí přehrávání středních frekvencí a zároveň bude maximalizovat výkon. Celou sestavu pak uzavírají dva digitální zesilovače třídy H. Zvukový projev je podpořen i technologií Trueplay, která dovede reprodukci přizpůsobit okolí. Cena: 4990 Kč.

Foto: archív výrobce

Společnost SilentiumPC vyrobila zajímavý chladič Fera 5, který je určen pro procesory značky Intel a AMD. Je vyroben z masivního kovového těla. Z něho odvádí teplo takzvané heatpipe trubice, tedy kovové trubice napuštěné speciální kapalinou s vysokou tepelnou vodivostí. Pasivní hliníkový chladič Fera 5 má speciální, asymetrický profil, který maximalizuje výkon a zároveň minimalizuje vytvářený hluk. Reálné testy z praxe ukázaly, že hladina hluku se drží skutečně na velmi nízkých hodnotách. Přitom tento model umí uchladit i velmi výkonné procesory. Cena: 759 Kč.

Foto: archív výrobce

Na prvňáčky a menší žáky cílí stavebnice Lego Vidiyo. Ta děti vezme do světa rozšířené reality, stačit jim k tomu kromě barevných kostiček bude už jen mobil. Nejprve je totiž nutné všechny kostky poskládat jednu po druhé do sebe, jako kdyby šlo o obyčejnou stavebnici. Tím ale hrátky nekončí, naopak začínají. Prostřednictvím aplikace Vidiyo pro chytré telefony a tablety s operačními systémy Android či iOS, která je k dispozici samozřejmě zadarmo, je totiž možné vytvářet hudební videoklipy. Děti přitom mohou volit různá pódia, písně či členy kapely. Zároveň také mohou navrhovat obaly jednotlivých alb a svá díla následně sdílet s ostatními. Cena: od 109 Kč.

Foto: archiv výrobce

Rozměry modelu Kingston XS2000 jsou 69,54 × 32,58 × 13,5 mm, jde tedy o jeden z nejkompaktnějších externích disků na trhu. Hmotnost činí 57,88 gramu. Výrobce pro všechna provedení slibuje přenosovou rychlost až 2000 MB/s, a to pro čtení i zápis. Konektivitu s počítačem zajišťuje rozhraní USB 3.2 Gen 2×2, tedy port USB-C. Lákadlem modelu XS2000 má být také vysoká odolnost, samotné tělo disku je totiž částečně kovové. Celou konstrukci je navíc možné vložit do speciálního gumového pouzdra, které je odolné proti vodě i prachu. Výrobce slibuje stupeň krytí IP55. Cena: od 2099 Kč.

Foto: Novinky

Modely z produktové řady Fold představují výkonné pracovní stroje, které si však díky vnějšímu displeji zachovávají poměrně kompaktní rozměry. Když potřebujete větší pracovní plochu, jednoduše telefon otevřete a získáte v podstatě polohovatelný tablet. Jinak tomu není ani u nejnovějšího provedení Galaxy Z Fold4. Vnější displej nabízí úhlopříčku 6,2 palce, vnitřní po rozložení pak 7,6 palce. Díky tenčímu pantu, celkové nižší hmotnosti a tenčím rámečkům se složený telefon snáze ovládá jednou rukou. K pohodlnějšímu ovládání přispívá i možnost používat dotykové pero S Pen, díky němuž si na displej snadno můžete ručně psát poznámky nebo kreslit náčrtky. Cena: 44 990 Kč.

Foto: archív výrobce

Počítačový tablet Nokia T20 nabízí s ohledem na nabízenou cenovku poměrně solidní výbavu. Svižné pracovní tempo operačního systému Android zajišťuje osmijádrový procesor taktovaný na 1,8 GHz, který má k dispozici 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je k dispozici úložiště o velikosti 64 GB, které se však dá snadno rozšířit až do velikosti 512 GB prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Cena 64GB varianty činí 5990 Kč.

Foto: archív výrobce

Fitbit Aria Air ukáže nejen váhu, ale i index tělesné hmotnosti (BMI), tělesný tuk a svalovou hmotu uživatele. Všechny tyto informace se hodí při udržování váhy nebo při shazování přebytečných kil se zachováním současné svalové hmoty. Chytrý náramek je zase s uživatelem 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a monitoruje jeho běžné denní aktivity. Všechna získaná data se z obou zařízení následně nahrávají do chytrého telefonu, konkrétně do aplikace Fitbit. Aplikace vytváří přehled dosažených cílů a zároveň se snaží uživatele motivovat k lepším výsledkům. Všechna data je samozřejmě možné snadno sdílet na sociálních sítích. Cena: 1890 Kč.

Foto: archív výrobce

Doby, kdy si lidé domů pořizovali hned několik reproduktorů, aby si navodili podobnou atmosféru jako v kině, jsou patrně již dávno pryč. Chytré soundbary totiž dokážou zprostředkovat prostorový vjem také. Zvládne to i Sonos Beam, který je k mání již ve druhé generaci. Jeden středový-výškový reproduktor u něj vytváří jasnou vysokofrekvenční odezvu, čtyři eliptické středobasové reproduktory pak zajišťují věrnou reprodukci středních frekvencí a maximalizují výstup nízkých frekvencí. Nízké frekvence vylepšují i tři pasivní zářiče. 3D efekt, který dovede dvojka vytvořit, působí velmi věrným dojmem. Cena: 12 990 Kč.

Foto: archív výrobce

I u levnějších mobilů se potkáváme s přednostmi, které dříve byly výsadou jen vlajkových lodí. To platí například i o Samsungu Galaxy A33. Ten se v obchodech nabízí za 7990 korun, přitom se ale chlubí vodotěsnou konstrukcí. Kromě 5G konektivity tento přístroj láká také na solidní výkon. Pod 6,4palcovým displejem se ukrývá osmijádrový procesor Exynos 1280, který má k dispozici 6 GB operační paměti a 128GB úložiště. Nad konkurencí vyniká novinka i ve výdrži díky 5000mAh baterii.

Foto: archív výrobce

Společnost Dell se nenechala u své herní klávesnice Alienware Mechanical AW410K strhnout módními designovými výstřelky. Místo toho se výrobce zaměřil na to, co je opravdu důležité –⁠ bytelnou konstrukci a co nejpohodlnější použití. A to se mu podařilo na výbornou. Černě laděná klávesnice klasického střihu využívá mechanické spínače Cherry MX Brown, které kombinují taktilní odezvu a téměř neslyšné ťukání s krátkou vzdáleností pro registraci stisku. Nechybí ani podpora RGB osvětlení AlienFX s 16,8 milionu barev, takže není vůbec žádný problém sladit podsvícení myši i klávesnice do stejných barevných tónů či režimů. Cena: 2290 Kč.

Jak vybrat elektronickou čtečku knih. Poslouží i mobil či tablet

Testy

Reklama

Související články

Vybíráme notebook a tablet pro školáka

Školní rok je již v plném proudu. Po zkušenostech s uzavírkami v souvislosti s koronavirem se přitom učitelé a profesoři připravují i na práci studentů...

Výběr článků

Načítám