Hlavní obsah

Jak vybrat elektronickou čtečku knih. Poslouží i mobil či tablet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číst elektronické knihy je sice možné na mobilu i tabletu, čtečky elektronických knih ale mají celou řadu výhod. Poradíme, na co si dát při výběru pozor a které řešení je pro jednotlivé uživatele nejvhodnější.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto.

Článek

Jako první se zaměříme na plnokrevné čtečky elektronických knih. U nich si je nutné rozmyslet, jak konkrétně budeme zařízení používat a co od něj očekáváme. Na trhu jsou totiž aktuálně dvě různé kategorie elektronických čteček – s černobílým monitorem vyrobeným z elektronického papíru a s LCD displejem.

Druhá zmiňovaná kategorie ale v podstatě již spadá mezi klasické počítačové tablety, což může být pro řadu uživatelů nesporná výhoda. Pro řadu dalších to ale bude naopak ta největší nevýhoda.

Elektronický papír se totiž více podobá klasické knize, obrazovka tedy není standardně podsvícená, díky čemuž je tento panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou. Nutno podotknout, že celá řada nových modelů má již podsvícení pro vyšší uživatelský komfort zabudované.

Elektronický papír má nepopiratelné výhody, ale i řadu omezení.

U textu můžete díky elektronickému papíru zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Díky tomu šestipalcový displej bohatě stačí pro čtení i jedincům se slabším zrakem. Na trhu existuje dokonce i pár modelů, které se chlubí barevným elektronickým papírem, u nich je ale potřeba počítat s citelně vyšší cenou.

Myslet je nutné také na to, že elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Multimediální funkce

Některé modely se však multimediální vyžití snaží nabídnout i tak. Možné je na nich hrát jednoduché hry, omezeně přistupovat na internet nebo prostřednictvím nich poslouchat uložené hudební soubory. Pokud se chystáte se čtečkou věnovat i takovýmto činnostem, je vhodné vybírat mezi modely s paměťovou kartou.

Nutné je také si rozmyslet, zda si vystačíte s wi-fi připojením. Na trhu lze totiž narazit také na modely s mobilní konektivitou, díky které je pak možné nejen nakupovat knihy prakticky kdekoliv, ale zároveň přistupovat na internet i na cestách.

Nejen na nich může přijít vhod také zvýšená odolnost proti prachu a vodě. Díky tomu se nemusíte nijak omezovat a své oblíbené knihy můžete číst klidně i v bazénu nebo ve vaně.

Elektronické knihy jsou v kurzu. A to i v knihovnách

Internet a PC

Poslední, ale o to důležitější předností čteček, jejichž displej je vyroben z elektronického papíru, je nízká energetická náročnost. Bez elektrické zásuvky se klidně obejdou i několik týdnů, zatímco čtečky s LCD displeji musíte dobíjet zpravidla každý den.

Někteří uživatelé ale u modelů s LCD panely ocení jejich všestrannější možnosti využití. Přece jen většina jich je postavena na platformě Android, díky čemuž je do nich možné doinstalovat prakticky libovolnou aplikaci. Na trhu jich jsou dnes již statisíce.

V podstatě jde tedy o převlečený tablet. I proto je nutné počítat s tím, že displeje takových modelů jsou podsvícené a jsou většími žrouty elektrické energie, kvůli čemuž je výdrž baterie dramaticky kratší.

S mobilem nebo tabletem

Jak je z řádků výše patrné, při výběru modelů s LCD displeji se nemusíte omezovat pouze na tradiční výrobce elektronických čteček. S e-booky si totiž dovede poradit prakticky libovolný tablet, stejně tak je možné číst knihy také na chytrých telefonech, byť to není s ohledem na menší displej vždy pohodlné.

Některé smartphony a tablety již dokonce mají programy pro čtení elektronických knih předinstalované. Jejich funkce jsou však často značně omezené, stejně jako škála podporovaných formátů.

Doinstalovat je však možné inteligentnější aplikace. Mezi ty nejpopulárnější patří Nook, Moon+ Reader či Wooky.

Foto: archív výrobce

Amazon Kindle Paperwhite 5 patří k nejoblíbenějším modelům. Cena: 3990 Kč

Foto: archív výrobce

PocketBook 617 Basic Lux 3 zaujme nízkou cenou. Cena: 2590 Kč

Foto: archív výrobce

TCL Nxtpaper 10s nahradí tablet i čtečku. Cena: 6390 Kč

Foto: archív výrobce

Onyx Boox Nova Air C láká na barevný displej. Cena: 11 990 Kč

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Amazon ukončil byznys s e-booky v Číně

Americká společnost Amazon od čtvrtka přestane dodávat čtečky elektronických knih Kindle maloobchodníkům v Číně a v příštím roce ukončí provoz svého čínského...

Výběr článků

Načítám