Hlavní obsah

Ústupky nezabraly. EK si došlápne na Microsoft kvůli aplikaci Teams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Evropská komise (EK) si došlápne na Microsoft kvůli aplikaci pro posílání zpráv a videokonference Teams. Komisařům se totiž nelíbí, jak americký softwarový gigant integroval aplikaci Teams do balíčku Office. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Logo Microsoftu

Článek

Komise, která působí jako antimonopolní orgán v rámci Evropské unie, plánuje firmě zaslat seznam svých námitek. Bloombergu to sdělily zdroje přímo z EK, oficiálně ale komise ještě Microsoftu stížnost nezaslala.

Pro amerického softwarového giganta je to daleko vážnější problém, než by se mohlo na první pohled zdát. Pokud nenajde Microsoft s EK smír, hrozí firmě velmi vysoká pokuta. Ta může dosahovat až do výše deseti procent z celosvětových tržeb za rok, což by v případě Microsoftu činilo téměř 20 miliard dolarů, tedy 431 miliard Kč.

„Komise má obavy, že by Microsoft mohl zneužívat svého dominantního postavení na trhu produktivního softwaru a bránit si toto výsadní postavení tím, že v Evropském hospodářském prostoru omezuje konkurenci u produktů pro komunikaci a spolupráci,“ uvedla EK již koncem července.

Foto: archív tvůrců

Aplikace Microsoft Teams

Brusel chce klepnout Microsoft přes prsty, hrozí pokutou 431 miliard

Software

Spor se táhne roky

Spor o kancelářský balík Office odstartoval již v roce 2020, kdy vlastník aplikace Slack podal stížnost u EK na softwarového giganta kvůli tomu, že využívá své dominantní postavení na trhu při začleňování komunikační aplikace Teams do balíčku Office.

Americká firma sice nabídla řešení, že bude nabízet Office i bez přiložené chatovací aplikace, aby vyhověla požadavkům Evropské komise. Dosavadní jednání, která trvají již téměř tři roky, ale evidentně k nápravě nevedla.

Podle zdrojů Reuters komisaři nepovažují tento ústupek za dostatečný. A Microsoft se nemá k tomu, aby k problému přistoupil jiným způsobem.

Společnost Slack si stěžuje na Microsoft u Evropské komise

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám