Hlavní obsah

Umělá inteligence práci lidí zcela nepřevezme. Většinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních měsících se množí obavy některých lidí z toho, že generativní umělá inteligence (AI) je připraví v dohledné době o práci. Podle Mezinárodní organizace práce (ILO) ale takové nářky nejsou namístě, AI podle nejnovější studie totiž pravděpodobně nepřevezme úplně kontrolu nad prací většiny lidí. Automatizace části jejich povinností je však prý nevyhnutelná, což by mohlo uvolnit prostor pro jiné úkoly.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Již od nástupu průmyslové revoluce se hrozilo tím, že nové stroje, od mechanizovaných tkalcovských stavů po mikročipy, nahradí lidskou práci. Většinou ale zvítězili lidé, zdůraznil server BBC.

Někteří odborníci ovšem nyní opět bijí na poplach a tvrdí, že tuto hrozbu nakonec naplní umělá inteligence. Jinými slovy, že roboti skutečně některé profese nahradí.

ILO to však vidí jinak. „Většina pracovních míst a odvětví je vystavena automatizaci jen částečně. Je tedy pravděpodobnější, že je umělá inteligence spíše doplní, než nahradí,“ došla k závěru organizace.

Organizace rovněž upozornila, že nejvíce postižena by mohla být práce vykonávaná v kancelářském prostředí, což by mohlo mít dopad zejména na zaměstnanost žen v těchto oblastech, kde jsou často silně zastoupeny, především v bohatších zemích.

V oblasti kancelářských aktivit může být podle studie až čtvrtina úkolů automatizována. Většina jiných profesí, například manažeři a prodejci, by pak měla být postižena podstatně méně. „Nejdůležitější dopad umělé inteligence bude pravděpodobně spočívat v rozšíření pracovních činností,“ stojí ve studii ILO.

Hrozivé následky

Podle nedávné zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Umělá inteligence by ale také mohla vést k tvorbě nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích.

To by podle amerického futuristy a autora knihy Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything (Vláda robotů: Jak umělá inteligence všechno změní) Martina Forda mohlo mít hrozivé následky.

„Nejde jen o to, že by se to stalo jednotlivcům, ale mohlo by to být docela systémové. Mohlo by se to stát mnoha lidem, potenciálně zcela náhle, potenciálně všem najednou. A to má důsledky nejen pro tyto jednotlivce, ale pro celou ekonomiku,“ prohlásil Ford.

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, již dříve uvedl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit kupříkladu novináře. „ChatGPT například umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články. Novináři tak budou čelit větší konkurenci,“ uvedl pro BBC ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Některé obory se bát nemusí vůbec

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může rovněž vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Naštěstí jsou zde i dobré zprávy. Odborníci upozorňují, že jsou stále věci, které umělá inteligence nezvládá. Jde především o úkoly, jež vyžadují ryze lidské vlastnosti, jako je například emoční inteligence či kreativní myšlení. Změna oboru směrem k profesím, které tyto vlastnosti využívají, by tak mohla zmírnit šance, že dotyčného nahradí umělá inteligence.

Podle Forda existují tři kategorie, jež budou v dohledné budoucnosti od změn relativně izolované:

Tři kategorie profesí, které zatím umělá inteligence neohrožuje

  • Kreativní pozice: neděláte šablonovitou práci, nepřeskupujete věci, ale skutečně přicházíte s novými nápady a vytváříte něco nového.
  • Řemeslné profese: elektrikáři, instalatéři, svářeči apod.
  • Mezilidské vztahy: práce, které závisejí na „sofistikovaných mezilidských vztazích“. Řeč je o obchodních konzultantech, zdravotních sestrách či investigativních novinářích.

Programátorům pomůže umělá inteligence, Meta nabídne nový nástroj zadarmo

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám