Hlavní obsah

Hudebníkům pomůže umělá inteligence. Pod taktovkou YouTubu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejpopulárnější videopřehrávač na světě YouTube, který podobně jako Google patří pod křídla Alphabetu, spustil nový hudební inkubátor. Jeho hlavním úkolem bude výzkum využití umělé inteligence v oblasti hudby. Tato iniciativa přitom vznikla přímo ve spolupráci s umělci a hudebníky.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Zástupci YouTubu o vytvoření nového inkubátoru informovali na svém oficiálním blogu.

„Nový inkubátor přispěje k zaznamenání pokroku YouTubu při spolupráci s některými z nejinovativnějších umělců, skladatelů a producentů z celého hudebního odvětví,“ prohlásil šéf společnosti Neal Mohan.

Umělá inteligence umožnila průlom ve sledování divoké přírody

Internet a PC

YouTube přitom není žádným troškařem, hned prvním partnerem tohoto projektu je totiž studio Universal Music. Do inkubátoru se tak zapojí celá řada osobností, včetně brazilské zpěvačky Anitty, člena skupiny ABBA Björna Ulvaeuse a britsko-německého skladatele moderní vážné hudby Maxe Richtera.

Mohan zdůraznil, že nový projekt „pomůže shromáždit poznatky o experimentech a výzkumu generativní umělé inteligence“, kterou na YouTubu vyvíjejí.

Podle něj je navíc partnerství s Universal Music jen první vlaštovkou, YouTube chce přibrat postupně i další partnery.

Rozvoj umělé inteligence v rámci YouTubu se nutně nemusí týkat pouze umělecké tvorby. Nejpopulárnější videopřehrávač na světě dal jasně najevo, že bude i nadále rozvíjet svůj nástroj na správu autorských práv zvaný Content ID, který by měl systém umělé inteligence využívat také.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Peníze dostane každý i bez práce. AI otevírá cestu k nepodmíněnému příjmu

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám