Hlavní obsah

Nejlepší zabezpečení? Inspirujte se hesly, která vymyslela umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podceňovat hesla na internetu se nemusí vyplatit. Zpravidla jsou totiž první linií účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat, například pro on-line bankovnictví nebo platby na internetu. Nechali jsme umělou inteligenci vymyslet, jak by mělo vypadat deset nejbezpečnějších hesel, která si ale snadno zapamatujete. Nechte se inspirovat.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pravidelné statistiky dokládají, že lidé důležitost hesel neustále podceňují. Naposledy kyberbezpečnostní společnost SafetyDetectives sestavila z 18 milionů uniklých hesel statistiku 30 těch nejrozšířenějších.

A výsledky jsou opět alarmující, nejčastěji totiž lidé stále používají jednoduché číselné kombinace, jako je 123456 nebo 123456789.

30 nejhloupějších hesel, která lidé používají na internetu

Bezpečnost

Bezpečné heslo by přitom mělo mít minimálně šest znaků a mělo by obsahovat číslice a ideálně velká i malá písmena. Heslo by naopak v žádném případě nemělo být tvořeno jménem uživatele, jednoduchými slovy (jako například „heslo“) nebo pouhou posloupností číslic.

O bezpečnosti hesla rozhoduje i jeho délka. Speciální programy hackerského podsvětí dokážou čtyřmístné heslo složené z číslic od nuly do devítky prolomit za dvě minuty. Výkon dvoujádrových a čtyřjádrových procesorů totiž dovolí za jednu sekundu prověřit na běžné počítačové sestavě až 100 možných kombinací.

Vhodné je navíc používat pro různé služby unikátní hesla. Pokud totiž dojde k úniku databáze s uživatelskými údaji z nějaké služby a používáte pouze jedno heslo, riskujete, že hackeři získají přístup i k vašim dalším účtům.

Vymýšlet ale neustále nová a nová hesla nemusí být pro řadu jedinců vůbec jednoduché, obzvláště když počet internetových služeb, ke kterým s přihlašujeme, neustále roste. Právě proto jsme nechali umělou inteligenci ChatGPT navrhnout 10 hesel – zadání bylo relativně jednoduché, chtěli jsme co největší bezpečnost, ale zároveň i snadnou zapamatovatelnost.

Níže uvedený přehled hesel nemusí nutně sloužit k tomu, abyste si vybrali nové heslo, ale spíše jako nápověda k tomu, jak se dají skutečně bezpečná hesla vytvářet.

1. B3zp3cN0st!

Toto heslo obsahuje kombinaci velkých a malých písmen, číslic a speciálních znaků, což ho činí velmi bezpečným.

2. Str0ngP@ss!

Silné heslo s kombinací číslic, písmen a speciálních znaků.

3. #SécuR1tY&Me

Kombinace velkých a malých písmen, speciálních znaků a číslic.

4. P@ssw0rdPr0tect!

Dlouhé heslo s kombinací všech potřebných prvků pro bezpečnost.

5. J3d1n3B3zp3čn0st

Kreativní kombinace číslic, písmen a speciálních znaků.

6. @Bezp3cN0st2023

Heslo, které zahrnuje aktuální rok a všechny potřebné znaky.

7. Ch@ll3ng3M3&Now

Motivační heslo s různými typy znaků.

8. Pr0tect!ngMyEm@il

Kombinace slov a speciálních znaků pro silné heslo.

9. 5@f3&Secur3M3

Kombinace číslic, písmen a speciálních znaků.

10. Cyb3rPr0t3ct10n!

Kreativní a bezpečné heslo s různými typy znaků.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Apple chystá konkurenci ChatGPT. Na vývoj dal miliardy

Software

Reklama

Související články

Umělá inteligence už odhaluje nádory

Pomáhají číst snímky z mamografu nebo analyzují oční sítnici. Umělá inteligence (AI) se v medicíně začíná zabydlovat, boom se očekává hlavně u diagnostiky....

Výběr článků

Načítám