Hlavní obsah

Twitter už jako firma neexistuje. Přišel o většinu zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatel společností Tesla a SpaceX a známý podnikatel a vizionář Elon Musk v rozhovoru pro server BBC přiznal, že v Twitteru nyní pracuje jen zlomek z původního počtu zaměstnanců. Agentura Bloomberg navíc poukázala na to, že Twitter přestal jako společnost fakticky existovat, nyní spadá pod nově vytvořenou firmu X Corp.

Foto: Aly Song, Reuters

Elon Musk

Článek

Podle Muska má Twitter nyní pouze 1500 zaměstnanců, což je výrazně méně než před rokem, kdy jich měl téměř 8000. Personální dietou prošla tato sociální síť poté, co ji Musk loni na podzim koupil.

Masivní propouštění Musk ospravedlňoval úbytkem inzerentů v loňském roce, protože právě z inzerce má sociální síť drtivou většinu příjmů. Twitter se kvůli tomu dostal do velké ztráty. V rozhovoru pro BBC nicméně uvedl, že většina inzerentů se k sociální síti vrátila a příjmy společnosti se tak dostaly „na nulu“.

Musk také uvedl, že se jednalo o velmi stresující období a že sice byly provedeny nějaké chyby, ale celkově byla akvizice firmy správným krokem. Přestože se Twitter potýká s výzvami a musí čelit náročné situaci na trhu, platforma má podle Muska „největší počet uživatelů v historii a je stále velmi důležitou součástí sociálních médií“.

Musk chystá změny, aby nalákal více lidí na placený Twitter

Internet a PC

Nová firma X Corp.

Agentura Bloomberg zároveň upozornila, že Twitter a bývalý generální ředitel Jack Dorsey nyní čelí žalobě od aktivistky Laury Loomerové kvůli tomu, že jí byl neprávem zablokován účet. V dokumentech předložených kalifornskému soudu se přitom uvádí, že Twitter se spojil s nově vytvořenou firmou X Corp.

Tato změna vyvolala řadu spekulací o tom, co se bude se sociální sítí dít a co její majitel Elon Musk plánuje.

Redaktor BBC se patrně i kvůli zprávě Bloombergu dotazoval šéfa Twitteru na to, zda by prodal sociální síť za stejnou částku, jakou ji koupil – tedy za 44 miliard dolarů (946,4 miliardy korun). Musk odpověděl, že by ji prodal pouze v případě, že by „kupující byl stejně oddaný pravdě jako on sám“.

Tajemná aplikace X

Musk naznačil, že koupě Twitteru měla sloužit jako „akcelerátor“ pro vytvoření aplikace X, což je projekt, který popisuje jako „aplikaci všeho“. Musk představil písmeno X na svém twitterovém účtu bez dalších podrobností, což jen dále rozvířilo debatu o budoucnosti Twitteru.

Musk také vlastní doménu „X.com“, což je název společnosti pro online platby, kterou dříve založil a která se nakonec spojila s firmou PayPal.

Musk dříve prohlásil, že aplikace X bude podobná čínskému WeChatu. To je multifunkční aplikace vlastněná společností Tencent Holdings, která umožňuje uživatelům platby, rezervace vstupenek na akce a zasílání zpráv.

Není ale jasné, jak by taková aplikace zapadla do rozrůstajícího se impéria Muskových společností – od výrobce elektromobilů Tesla až po firmu SpaceX, která se zaměřuje na vývoj raket pro lety na Měsíc a na Mars.

Musk ohodnotil Twitter, dokazuje to prudké snížení hodnoty společnosti

Internet a PC

Reklama

Související články

Meta zvažuje spustit vlastní Twitter

Společnost Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, zvažuje spuštění nové platformy pro sdílení textových zpráv, která by mohla...

Výběr článků

Načítám