Hlavní obsah

Musk chystá změny, aby nalákal více lidí na placený Twitter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elon Musk v úterý představil změny, které chystá pro svou sociální síť Twitter, respektive pro předplatné Twitter Blue. Nově budou od poloviny dubna ostatním uživatelům doporučovány pouze příspěvky předplatitelů a neověření uživatelé nebudou moci hlasovat v anketách.

Foto: Gregory Bull, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Elon Musk již dříve uvedl, že placené ověření pomáhá v boji proti robotickým účtům a usnadňuje jejich identifikaci. Nyní tvrdí, že nové změny jsou jediným způsobem, jak zastavit „převzetí moci pokročilými houfy botů s umělou inteligencí“. Podle něj by jiný postup byl beznadějně prohranou bitvou.

Jak je z řádků výše patrné, předplatné tedy neslouží pouze k ověření identity, jak často Musk argumentuje, ale umožňuje také přístup k dalším funkcím.

Twitter čeká nejvýraznější změna od jeho vzniku

Internet a PC

A chystané změny budou pravděpodobně pro řadu lidí natolik nekomfortní, že jim nezbude nic jiného než si Twitter Blue předplatit. Uživatelé, kteří si přejí mít ověřený účet s modrou ikonou, musí v současnosti platit měsíční poplatek ve výši 7 dolarů (154 Kč). V Česku je to ale ještě více, předplatné činí podle oficiálních stránek 216,59 Kč.

Kvůli chystaným změnám se již Musk stal terčem kritiky. Například jeden z bývalých zaměstnanců, který si nepřál být jmenován, stanici BBC řekl, že ověření uživatelé mohou své možnosti využít k ovlivňování čehokoliv, od dezinformací až po skutečné poškozování uživatelů.

Na Twitteru existují dva algoritmy, které doporučují příspěvky „Pro vás“ a „Od účtů, které sledujete“. Nová politika v podstatě znemožní neověřeným uživatelům být součástí těchto mechanismů. To znamená, že neověření uživatelé budou mít menší šanci na získání lajku nebo retweetu pro svůj tweet, jak uvedla BBC.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Na internetu se válí části zdrojového kódu Twitteru. Bude to řešit soud

Bezpečnost

Reklama

Související témata:

Související články

Meta zvažuje spustit vlastní Twitter

Společnost Meta Platforms, která stojí za sociálními sítěmi Facebook a Instagram, zvažuje spuštění nové platformy pro sdílení textových zpráv, která by mohla...

Výběr článků

Načítám