Hlavní obsah

Na internetu se válí části zdrojového kódu Twitteru. Bude to řešit soud

– San Francisco

Nespokojení zaměstnanci, nebo útok hackera? Šéf Twitteru Elon Musk řeší, kdo vynesl mimo firmu části zdrojového kódu této mikroblogovací sítě, které se objevily v posledních dnech volně na internetu. Zjistit zdroj úniku chce Musk prostřednictvím soudu.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak uvádí agentura Reuters s odvoláním na soudní dokumenty z minulého pátku, uživatel s přezdívkou FreeSpeechEnthusiast zveřejnil na platformě Github různé části zdrojového kódu.

Několik dní potom, co se informace o úniku zdrojového kódu objevily na internetu, požádal Twitter softwarovou společnost Microsoft, pod jejíž správu platforma Github spadá, o stažení tohoto kódu. I když došlo ke stažení, části kódu se dále šíří po síti jako lavina.

Twitter zdůraznil, že uživatel s přezdívkou FreeSpeechEnthusiast porušil jeho autorská práva.

Twitter pod Muskovým vedením dál propouští

Internet a PC

Zdrojový kód Twitteru se stal předmětem zájmu především kvůli změnám, které Musk prosadil po svém převzetí firmy. Jak připomněl deník The New York Times, Musk po převzetí Twitteru propustil více než 70 % jeho zaměstnanců.

Tato opatření vedla ke snížení nákladů na provoz sítě, ale zároveň se projevila jako velký problém pro inzerenty, kteří se od té doby od této platformy odklánějí.

V souvislosti s tímto incidentem se objevila řada spekulací o důvodech, proč chce Musk zjistit totožnost původce úniku zdrojového kódu. Ozývají se tak názory, že by šéf automobilky Tesla mohl chtít získané informace využít k vývoji vlastní sociální sítě, což by představovalo velkou konkurenci pro Twitter. Podle dalších ohlasů se ale Musk snaží jen nalézt původce úniku kvůli ochraně obchodních tajemství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám