Hlavní obsah

Objev, který by mohl ohrozit lidstvo. Co předcházelo odvolání Altmana?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Proč byl Sam Altman odvolán z čela OpenAI? Několik výzkumných pracovníků této americké společnosti údajně krátce předtím varovalo správní radu v dopise před „přelomovým objevem v oblasti umělé inteligence (AI), který by podle nich mohl ohrozit lidstvo“. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na dva informované zdroje.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Sam Altman

Článek

Dopis a objev podle nich byly klíčovými momenty před tím, než správní rada Altmana minulý týden v pátek překvapivě odvolala. Autoři dopisu na žádost o komentář nereagovali.

Altman po vyhazovu přešel do Microsoftu, který firmu OpenAI podporuje. Když ale většina zaměstnanců OpenAI pohrozila odchodem, pokud se Altman do šéfovského křesla nevrátí, věci nabraly nový spád. Za jeho návrat do čela OpenAI lobbovali i významní investoři. Altman se tak v úterý po bouřlivém vývoji do čela firmy vrátil. Společnost OpenAI vyvinula populární nástroj ChatGPT.

Zdroje agentury Reuters uvedly, že dopis byl jedním z faktorů, které vedly k Altmanovu odvolání. Dalším důvodem podle nich byly obavy z komerčního využití objevu před pochopením jeho důsledků.

Dokonalý obrat. V pátek odvolaný šéf OpenAI se vrátí, přijde nová správní rada

Ekonomika

Projekt nazvaný Q*

Společnost OpenAI věc nekomentovala. V interním dopise zaměstnancům potvrdila projekt nazvaný Q* (zkratka pro Q Star) i zmiňovaný dopis výzkumných pracovníků správní radě, uvedl jeden ze zdrojů.

Někteří zaměstnanci OpenAI se domnívají, že projekt Q* by mohl být průlomem v hledání takzvané obecné umělé inteligence (AGI), řekl jeden z nich. OpenAI definuje AGI jako autonomní systémy, které překonají člověka ve většině ekonomicky hodnotných úkolů.

Nový model byl podle téhož zdroje schopen řešit určité matematické úlohy. Výzkumníci považují matematiku za hranici vývoje generativní umělé inteligence. V současné době je generativní AI dobrá v psaní a překladu jazyka tím způsobem, že statisticky předpovídá další slovo. Odpovědi na stejnou otázku se mohou přitom značně lišit.

Ovládnutí matematiky, kde existuje pouze jedna správná odpověď, by znamenalo, že by AI měla větší schopnosti uvažování připomínající lidskou inteligenci. To by se mohlo uplatnit například v novém vědeckém výzkumu, domnívají se odborníci.

Na rozdíl od kalkulačky, která dokáže řešit omezený počet operací, dokáže AGI zobecňovat, učit se a chápat. V dopise správní radě výzkumníci upozornili na schopnosti a potenciální nebezpečí AI, uvedly zdroje.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Bude to dlouhé čekání. ChatGPT stále nepřijímá nové platící uživatele

Software

Reklama

Související články

Mařík: AI promění energetiku i zdravotnictví

Umělá inteligence se už brzy prosadí v průmyslu, energetice i zdravotnictví a promění je. Evropa však zaostává a Česko kvůli horšímu financování zůstává pozadu...

Výběr článků

Načítám