Hlavní obsah

Umělá inteligence ChatGPT má výpadky, na vině jsou hackeři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chatbot ChatGPT od společnosti OpenAI se potýká s výpadky a nedostupností služeb. Na vině jsou podle zástupců firmy hackeři. V noci na čtvrtek uvedli, že čelí masivnímu DDoS útoku.

Foto: Florence Lo, Reuters

ChatGPT logo

Článek

Podle informací na stránkách OpenAI byly první problémy s dostupností služeb zaznamenány už v úterý odpoledne, až ve 4 hodiny ráno středoevropského času nicméně zástupci společnosti přiznali, že problémy způsobily hackerské nájezdy.

„Potýkáme se s periodickými výpadky kvůli abnormálnímu provozu odrážejícímu DDoS útok. Pokračujeme v práci na zmírnění tohoto stavu,“ konstatovali zástupci OpenAI.

AI spotřebuje tolik energie jako Nizozemsko, obávají se vědci

Internet a PC

Problémy přetrvávají

V noci na čtvrtek bylo ChatGPT zcela nedostupné více než 90 minut, upozornil server The Verge. Po obnovení provozu ale službu stále postihují výpadky.

Problémy se nepodařilo zcela vyřešit ani ve čtvrtek před polednem středoevropského času, a to pochopitelně v globálním měřítku. Někteří uživatelé se nemohou vůbec přihlásit, další se sice přihlásí, ale chatbot hlásí místo odpovědí nejrůznější chyby.

S nedostupností služeb se potýkají uživatelé s bezplatným přístupem i placeným členstvím. Problémy by se neměly týkat pouze mobilní aplikace, jak je patrné z ohlasů uživatelů.

Foto: Novinky

Chtbot ChatGPT kvůli hackerskému útoku nekomunikuje.

Útok obřích rozměrů

Distributed Denial of Service (DDoS) jsou útoky, které mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

V případě ChatGPT musí jít o velmi masivní útok, protože služba je na velký nápor uživatelů stavěna. V různých koutech světa tohoto chatbota využívá více než 100 milionů lidí, připomněl server Mashable.

Zástupci OpenAI však zatím přesné detaily útoku nezveřejnili. V tuto chvíli není jasné ani to, kdo na populární americkou službu útočí.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Konec neaktuálních a špatných odpovědí? ChatGPT získalo přístup k internetu

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám