Hlavní obsah

Německo, Francie a Itálie dospěly k dohodě ohledně způsobu regulace AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo, Francie a Itálie dosáhly dohody ohledně toho, jakým způsobem by měla být regulována umělá inteligence (AI). Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na společný dokument těchto zemí, ke kterému získala přístup. Předpokládá se, že dohoda těchto významných zemí EU urychlí regulaci AI na evropské úrovni, píše Reuters.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Tyto tři vlády podporují „povinnou samoregulaci prostřednictvím kodexů chování“ pro tzv. základní modely umělé inteligence, které jsou navrženy tak, aby produkovaly širokou škálu výstupů. Zároveň jsou proti „netestovaným normám“. Konkrétnější detaily o regulaci však nebyly zveřejněny.

Evropská komise, Evropský parlament a členské země v Radě EU nyní jednají o přístupu sedmadvacítky k regulaci umělé inteligence. Europoslanci v červnu schválili návrh pravidel pro fungování AI. Jeho cílem je omezení rizik spojených s AI, ale zároveň zajištění využití příležitostí, které tato technologie přináší.

Expert: AI má hodně využití, je ale potřeba pamatovat i na rizika

Internet a PC

Evropský parlament navrhl, aby byla pravidla pro umělou inteligenci zpočátku závazná pouze pro velké hráče, kteří pocházejí převážně ze Spojených států. Německo, Francie a Itálie nicméně varují, že toto zdánlivé zvýhodnění menších evropských konkurentů by mohlo vést k poklesu jejich důvěryhodnosti. Pravidla by tak podle nich měla být závazná pro všechny, píše Reuters.

Umělá inteligence se v poslední době dostala do centra pozornosti veřejnosti, médií, investorů, regulátorů a politiků. V Británii se začátkem tohoto měsíce konal globální summit o bezpečnosti AI, kterého se zúčastnila například předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

OpenAI chce vyrábět vlastní čipy pro umělou inteligenci

Hardware

Reklama

Související články

Mařík: AI promění energetiku i zdravotnictví

Umělá inteligence se už brzy prosadí v průmyslu, energetice i zdravotnictví a promění je. Evropa však zaostává a Česko kvůli horšímu financování zůstává pozadu...

Výběr článků

Načítám