Hlavní obsah

Dokonalý obrat. V pátek odvolaný šéf OpenAI se vrátí, přijde nová správní rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sam Altman se vrátí na pozici šéfa společnosti OpenAI. Oznámila to ve středu firma. OpenAI bude mít novou správní radu. Altmana správní rada překvapivě odvolala v pátek a svůj krok zdůvodnila tím, jak s ní komunikuje.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Sam Altman

Článek

„Dosáhli jsme dohody, že se Sam Altman vrátí do OpenAI,“ stojí v oficiálním prohlášení společnosti na síti X.

„Těším se na návrat do OpenAI,“ napsal Altman na síti X.

Zdůraznil, že je připraven ve své staronové pozici „budovat silné partnerství s Microsoftem“ a že podporu mu přislíbil přímo šéf amerického softwarového gigantu Satya Nadella.

Microsoft má v OpenAI značný, 49procentní podíl, do firmy investoval už kolem 13 miliard dolarů (bezmála 292 miliard Kč).

OpenAI bude mít novou správní radu, prozatím ve složení Bret Taylor, který se mimo jiné podílel na vývoji aplikace Google Maps, dále bývalý americký ministr financí Lawrence Summers a Adam D'Angelo, který byl členem i předchozí správní rady a podle agentury Bloomberg se účastnil jednání o Altmanově návratu.

Bloomberg: Altman před odchodem z OpenAI sháněl investice pro své projekty

Ekonomika

Ve funkci jen pár dní

V pondělí správní rada na uvolněnou pozici dočasně jmenovala bývalého šéfa platformy Twitch Emmetta Sheara. Altman přešel do Microsoftu, který OpenAI podporuje.

Většina zaměstnanců OpenAI následně pohrozila odchodem, pokud celá správní rada nerezignuje a Altman se nevrátí. Za jeho návrat lobbovali i významní investoři.

Altman byl tváří vzestupu společnosti OpenAI a mnozí ho považují za tvář celého odvětví umělé inteligence, napsal server BBC. Altman mimo jiné vypovídal před americkým Kongresem v rámci slyšení, které se zabývalo příležitostmi a riziky spojenými s AI.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Většina zaměstnanců OpenAI hrozí odchodem, žádá rezignaci správní rady

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám