Hlavní obsah

Bude to dlouhé čekání. ChatGPT stále nepřijímá nové platící uživatele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost OpenAI v minulém týdnu pozastavila registrace k placené verzi chatbota ChatGPT, který staví na systému umělé inteligence. Stalo se tak minulý týden ve středu, od té doby stále nebyly nové žádosti o placené členství akceptovány.

Foto: Florence Lo, Reuters

Logo ChatGPT

Článek

V předminulém týdnu společnost OpenAI přiznala, že se stala terčem masivního DDoS útoku, kvůli kterému nebyla služba dostupná několik hodin.

Distributed Denial of Service (DDoS) jsou útoky, které mají vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů – v některých případech i miliony – začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

ChatGPT stále trápí výpadky, stěžují si uživatelé

Software

Přes 100 milionů uživatelů

V případě ChatGPT muselo jít o masivní útok, protože služba je na velký nápor uživatelů stavěna. V různých koutech světa ji využívá více než 100 milionů lidí, připomněl server Mashable.

Výpadky trápily populárního chatbota i v minulém týdnu, kdy ale žádný hackerský útok hlášen nebyl. Nakonec se ukázalo, že problémy patrně souvisí i s tím, že je služba dlouhodobě přetížená – připojení uživatelé jednoduše zatěžují servery OpenAI daleko více, než se čekalo.

„Nárůst používání přesáhl naši kapacitu a chceme zajistit, aby si každý odnesl skvělý zážitek,“ prohlásil v minulém týdnu Sama Altman, když ještě společnosti OpenAI šéfoval. Během uplynulého víkendu byl však odvolán.

Novinky.cz zkusily ve službě ChatGPT zaregistrovat tři nové účty, což se navzdory neustálým výpadkům podařilo. Účty byly vytvářeny postupně – ve středu, čtvrtek a pátek. Všechny jsou nyní na čekací listině, pro placený přístup nebyl schválen doposud ani jeden.

Vše tedy nasvědčuje tomu, že si noví uživatelé dychtící po prémiových funkcích u placené varianty budou muset počkat daleko déle.

Foto: Novinky

Uživatelé, kteří si chtějí připlatit za prémiové funkce, jsou připsáni na čekací listinu.

Stížnosti přetrvávají

Mezitím si uživatelé dále stěžují na to, že jsou se službou problémy. Týká se to přitom bezplatné i placené varianty. Samotná společnost OpenAI nicméně na svých stránkách tvrdí, že žádné problémy nejsou. V uplynulých devíti dnech nebyl údajně monitorován žádný výpadek ChatGPT.

Reálné zkušenosti však dokládají něco jiného. Na serveru DownDetector, který pravidelně monitoruje nedostupnost nejznámějších webových služeb, je možné dohledat každý den stovky stížností nespokojených uživatelů, které trápí kratší či delší výpadky.

Bezpečnější odpovědi s GPT-4

Chatovací systém ChatGPT dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou i mobilní aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba 440 Kč.

Nečekaně odvolaný Altman odchází z OpenAI do Microsoftu

Ekonomika

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám