Hlavní obsah

Meta půjde po krku ChatGPT, vyvíjí výkonnější systém umělé inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Menlo Park

Na vývoji nové umělé inteligence (AI), která by se dokázala vyrovnat systému ChatGPT od OpenAI, pracuje společnost Meta Platforms. Matka Facebooku a Instagramu by měla ukázat novinku světu nicméně až v příštím roce. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Loga OpenAI a ChatGPT

Článek

Meta zatím práce na novém modelu AI nepotvrdila, list WSJ se nicméně odvolává ve svém článku přímo na důvěryhodný zdroj ze společnosti. Podle něj by měla být novinka několikrát výkonnější než aktuálně Metou nabízená komerční verze zvaná Llama 2.

Možnosti využití by měly být velmi široké, systém by měl sloužit k podpoře dalších společností při vytváření služeb, které budou schopny generovat sofistikované texty, provádět analýzy a poskytovat další výstupy.

Tréning nového modelu AI by měl začít zkraje nadcházejícího roku. Předpokládá se, že právě tehdy se otevře i veřejná beta pro běžné uživatele.

Programátorům pomůže umělá inteligence, Meta nabídne nový nástroj zadarmo

Software

AI schopná simulovat různé osobnosti

Společnost Meta Platforms letos uvedla na trh celou řadu modelů umělé inteligence, které jsou převážně k dispozici zdarma. Mezi nimi je právě i zmiňovaný jazykový model nazvaný Llama. Minulý měsíc také americký internetový gigant představil systém založený na umělé inteligenci, který dokáže překládat a přepisovat mluvené projevy v několika desítkách různých jazyků.

Majitel Facebooku a Instagramu nyní údajně pracuje na celé sérii chatovacích robotů, které budou podobné systému ChatGPT od OpenAI. Také tedy budou stavět na umělé inteligenci, ale hlavním rozdílem bude jejich schopnost simulovat různé osobnosti.

Zástupci Mety zatím práce na vlastním chatbotovi oficiálně nepotvrdili. Britský deník Financial Times se nicméně ve svém článku odvolává na zdroje obeznámené se situací přímo z této firmy.

Jeden ze systémů by měl být údajně schopen komunikovat jako někdejší americký prezident Abraham Lincoln. Další by měl poskytovat uživatelům rady ve stylu volnomyšlenkářského surfaře. První chatovací systémy by měly být oficiálně odhaleny již příští měsíc.

Konkurenční boj

Sloužit mají chatboti především ve vyhledávání, kde budou nabízet různá doporučení. Kromě toho by ale měli být také zábavným prvkem na sociálních sítích, se kterým si uživatelé budou moci krátit dlouhou chvíli.

Matka Facebooku se prostřednictvím chatbotů s různými osobnostmi bude snažit zvýšit atraktivitu svých platforem v době sílící konkurence, jako je například TikTok.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Apple chystá konkurenci ChatGPT. Na vývoj dal miliardy

Software

Reklama

Související články

Umělá inteligence vdechne mobilům nový život

Lepší výkon, hezčí displeje či kvalitnější fotoaparáty. Nejlepší chytré telefony přináší každý rok nějaké vylepšení. Opravdových inovací, které by zahýbaly...

Výběr článků

Načítám