Hlavní obsah

Doména .ai se stala digitálním pokladem, malému ostrovu vydělá stovky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

The Valley

Umělá inteligence je fenoménem dnešní doby. Tak trochu překvapivě z toho těží i Anguilla – malý ostrov v Karibiku, který má jako svou národní doménu zkratku .ai. Díky tomu by nyní mohl na rozmachu umělé inteligence ostrov vydělat stovky milionů korun. Upozornila na to agentura Bloomberg.

Foto: Profimedia.cz

Malý karibský ostrov Anguilla je známý svými korálovými útesy a bílými písečnými plážemi.

Článek

Národní doménu .ai získala Anguilla již v 90. letech minulého století. Není na tom nic divného, tato dvě písmenka v podstatě perfektně vystihují název malého ostrova. Zároveň jde ale o zkratku anglického termínu Artificial Intelligence (AI), tedy česky umělá inteligence.

A právě rozmach AI v poslední době zvýšil velmi zájem o národní doménu .ai. Vince Cate, který desítky let spravuje doménu .ai pro Anguillu, pro agenturu Bloomberg uvedl, že počet nových webových stránek končících na .ai se za poslední rok zdvojnásobil na 287 432.

Peníze dostane každý i bez práce. AI otevírá cestu k nepodmíněnému příjmu

Internet a PC

Pořizují si je pochopitelně především firmy, které chtějí dát najevo, že se specializují na umělou inteligenci. Mezi zaregistrovanými doménami tak je například stability.ai, x.ai či charakter.ai. Díky poplatkům za registrace by tak mohla země letos získat mezi 25 a 30 miliony dolarů, což odpovídá 561,6 až 673,9 milionu korun.

Vzhledem k tomu, že do oblasti AI se v poslední době investují miliardy dolarů, jde pochopitelně o zanedbatelnou sumu. Pro rozpočet malého ostrova s celkovou rozlohou 91 kilometrů čtverečních jde ale o zásadní přilepšení. Vždyť Anguilla má desetkrát méně obyvatel než Plzeň, je jich pouze 15 753.

Ještě před rozmachem AI byly vybrané peníze za registraci domén dramaticky nižší, v roce 2021 to bylo pouze 7,4 milionu dolarů (166,2 milionu Kč).

Ceny za registrace domén s koncovkou .ai se různí, na webu lze ale dohledat nabídky i za 80 dolarů ročně, tedy zhruba za 1800 Kč.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4, která je schopná přesnější a užitečnější odpovědi, mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu na zhruba 450 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Umělá inteligence práci lidí zcela nepřevezme. Většinou

Software

Reklama

Související články

Umělá inteligence může ohrozit osobní identitu

Vzestup umělé inteligence (AI) vyvolává v řadě zaměstnanců i podnikatelů nepříjemné obavy. Na pracovišti dokonce otřásá důvěrou některých pracovníků v to, kým...

Výběr článků

Načítám