Hlavní obsah

Komentátorku na Evropských hrách nahradí umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krakov

Umělá inteligence (AI) bude komentovat atletiku na blížících se Evropských hrách v Krakově. Použit přitom bude klonovaný hlas bývalé vicemistryně světa v běhu na 1500 metrů Hannah Englandové. Zástupci Evropské atletiky o tom informovali v oficiálním oznámení.

Foto: Profimedia.cz

Hannah Englandová

Článek

Anglická rodačka by sice mohla komentovat výkony sportovců sama, protože je ve svých 36 letech běžně zvyklá na vystoupení v televizi a nyní navíc pracuje jako komentátorka pro evropskou atletickou federaci.

Sama ale vidí možnost propůjčit svůj hlas umělé inteligenci jako velkou výzvu. „Jsem z toho nadšená, že mohu ve spolupráci s Evropskou atletikou a vysílací unií EBU zkoumat používání umělé inteligence,“ konstatovala vicemistryně světa.

Označil umělou inteligenci za myslící bytost. Dostal padáka

Internet a PC

Jejím hlasem bude umělá inteligence komentovat Live blog na webu Evropské atletiky, a to po celou dobu konání mistrovství Evropy družstev v atletice. To se bude konat od 20. do 25. června i za účasti české reprezentace.

„V atletice pořád hledáme nějaké inovace a věřím, že tohle použití mého klonovaného hlasu může fanouškům vylepšit jejich zážitek a podnítí je k tomu, aby náš sport sledovali,“ podotkla Englandová.

AI může nahradit 300 milionů zaměstnanců

Podle nedávné zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Umělá inteligence by mohla vést k tvorbě nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích.

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, již dříve uvedl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit kupříkladu novináře. „ChatGPT například umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články. Novináři tak budou čelit větší konkurenci,“ uvedl pro BBC ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě.

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může také vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Umělá inteligence může nahradit 300 milionů zaměstnanců, předpovídá Goldman Sachs

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám