Hlavní obsah

Označil umělou inteligenci za myslící bytost. Dostal padáka

Mountain View

Americká internetová společnost Google propustila svého zaměstnance, který prohlašoval, že její konverzační systém LaMDA založený na umělé inteligenci je samostatně myslící bytostí, která si je vědoma své existence. Informovala o tom agentura Reuters. Firma uvedla, že zaměstnanec svými výroky porušil její pravidla a označila jeho tvrzení ohledně sytému LaMDA za „zcela nepodložená“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

LaMDA je zkratkou pro Language Model for Dialogue Applications (jazykový model pro dialogové aplikace). Softwarový inženýr společnosti Google Blake Lemoine minulý měsíc veřejně prezentoval svou teorii, že tento systém má schopnost vnímat, takže by měla být jeho "přání" respektována, píše server BBC.

Společnost Google uvedla, že se po řadu měsíců snažila s Lemoinem tuto záležitost řešit. "Je proto politováníhodné, že se Blake rozhodl neustále porušovat jasná zaměstnanecká a bezpečností pravidla, která zahrnují potřebu chránit informace o produktech," dodala.

Umělá inteligence v Česku netáhne, jsme pod průměrem EU

Internet a PC

Schopnosti umělé inteligence jsou častým zdrojem inspirací pro vědeckofantastickou literaturu a film. V populární filmové sérii Terminátor například vystupuje počítačový systém Skynet, který v důsledku uvědomění si své vlastní existence zahájí vyhlazovací válku proti lidstvu.

Známý americký podnikatel Elon Musk před několika lety uvedl, že soupeření států o převahu v oblasti umělé inteligence bude nejpravděpodobnější příčinou třetí světové války. Reagoval tak tehdy na slova ruského prezidenta Vladimira Putina, že rozvoj umělé inteligence je klíčem k budoucímu ovládnutí světa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám