Hlavní obsah

Investice do umělé inteligence v Evropě klesají, v USA naopak výrazně rostou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

V Evropě klesají investice do podniků s umělou inteligencí (AI), ve Spojených státech naopak výrazně rostou. Uvádí to analýza společnosti PitchBook pro německý deník Handelsblatt. Evropa v investicích do AI nadále zaostává navzdory slibným startupům jako StabilityAI z Londýna nebo DeepL z Kolína nad Rýnem.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Loga OpenAI a ChatGPT.

Článek

V USA se v první polovině tohoto roku uzavřelo 1129 obchodů s rizikovým kapitálem v oblasti AI a strojového učení. Odpovídající startupy získaly 30,8 miliardy dolarů (666 miliard Kč). To je zhruba dvojnásobek proti druhému pololetí loni, kdy to při 1249 transakcích bylo 15,6 miliardy USD.

V Evropě je situace jiná. V první polovině letošního roku se tam uzavřelo 646 transakcí za 3,7 miliardy dolarů.

Nejenže do AI proudilo výrazně méně peněz než v USA, ale tempo investic v Evropě se letos dokonce zpomalilo - ve druhé polovině loňského roku se uzavřelo 761 transakcí za 4,6 miliardy dolarů.

Technologičtí giganti svádí boj o umělou inteligenci

Internet a PC

Fakt, že evropské startupy disponují méně penězi, není ale nic nového, píše Handelsblatt. Problematické je spíše to, že financování se snižuje právě v letošním roce, kdy se zájem o AI prudce zvýšil, místo aby objem financování výrazně vzrostl jako v USA.

„Evropa stále více zaostává, pokud jde o téma budoucnosti AI,“ říká Brendan Burke z analytické společnosti PitchBook.

Skutečnost, že se slabší investiční aktivita v Evropě letos ještě zhoršila, je podle Burkea způsobena „rostoucím efektem technologických gigantů“. Mnoho startupů zaměřených na umělou inteligenci totiž založili bývalí zaměstnanci společností, jako je Google, Apple či Meta Platforms. Tyto technologické firmy také záměrně investovaly do slibných startupů, aby jejich vývoj využily pro interní výzkum.

Musk chce vlastní umělou inteligenci

Vývoj vlastní umělé inteligence oznámil tento týden americký vizionář Elon Musk, jenž založil nový startup xAI. Chce tak konkurovat fenoménu ChatGPT od startupu OpenAI.

Zakladatel automobilové společnosti Tesla a kosmické firmy SpaceX přilákal k projektu xAI hned několik inženýrů, kteří doposud získávali zkušenosti v oboru umělé inteligence v předních amerických technologických společnostech.

Tým xAI tvoří podle oficiálních webových stránek 12 lidí včetně Muska. Patří do něj například Igor Babuschkin, bývalý inženýr společnosti DeepMind, Tony Wu a Christian Szegedy, kteří pracovali v Googlu, a Greg Yang, který působil v Microsoftu.

„Informuji o založení xAI, abychom mohli lépe porozumět realitě,“ představil Musk svůj nový projekt na sociální síti Twitter, která mu také od loňského podzimu patří.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Úředníky v Tokiu nahradí umělá inteligence

Tokio do budoucna nepočítá s tím, že by v kancelářích pro zpracování textu našli uplatnění lidé. Metropolitní vláda je chce nahradit umělou inteligencí (AI)....

Výběr článků

Načítám