Hlavní obsah

Úředníky v Tokiu nahradí umělá inteligence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Tokio do budoucna nepočítá s tím, že by v kancelářích pro zpracování textu našli uplatnění lidé. Metropolitní vláda je chce nahradit umělou inteligencí (AI). Nejde přitom o žádnou hudbu budoucnosti, proces transformace má na pracovištích nastat již od letošního srpna.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

O plánech na využití AI namísto lidských pracovníků informovala v týdnu guvernérka Tokia Juriko Koikeová.

„Umělá inteligence má potenciál výrazně změnit způsob, jakým je vykonávána veřejná správa. Věříme, že pomocí AI lze dosáhnout lepšího řízení města, pozitivní a negativní aspekty umělé inteligence ale budeme muset vyhodnotit,“ prohlásila Koikeová s tím, že město bude využívat systém ChatGPT od amerického start-upu OpenAI.

Umělá inteligence může vést k vyhynutí lidstva, varovali experti

Software

Tokyo Metropolitan Government plánuje využít chatovacího robota ChatGPT pro úkoly, jako je příprava dokumentů ve formě otázek a odpovědí. Rovněž se bude snažit získat od svých zaměstnanců další nápady, jak efektivně využívat umělou inteligenci. Navíc jsou připraveni přijmout opatření, která zajišťují bezpečnost a zabrání úniku důvěrných informací při používání AI.

Zda budou současní zaměstnanci zodpovědní za přípravu textu propuštěni či převeleni na jiné posty, agentura Reuters neinformovala.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti v posledních měsících především s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

Letos v březnu byl představen pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten má být schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Technologičtí giganti svádí boj o umělou inteligenci

Internet a PC

AI může nahradit 300 milionů zaměstnanců

Podle nedávné zprávy americké investiční banky Goldman Sachs by umělá inteligence mohla nahradit až 300 milionů pracovních míst po celém světě. Umělá inteligence by mohla vést k tvorbě nových pracovních míst a zvýšení produktivity v různých odvětvích.

Mathias Döpfner, generální ředitel německé mediální skupiny Axel Springer, již dříve uvedl, že systémy jako ChatGPT by mohly nahradit kupříkladu novináře. „ChatGPT například umožňuje lidem s průměrným písemným projevem vytvářet eseje a články. Novináři tak budou čelit větší konkurenci,“ uvedl pro BBC ekonom Carl Benedikt Frey působící na Oxfordské univerzitě.

Také někteří umělci a programátoři vyjadřují obavy o své pracovní vyhlídky v souvislosti s umělou inteligencí. Nicméně umělá inteligence může také vytvářet nové příležitosti a pracovní pozice v oblastech, kde je potřeba zvýšit produktivitu a efektivitu.

Zpráva Goldman Sachs zdůrazňuje, že využití umělé inteligence se v různých oblastech liší a v administrativě lze zautomatizovat více pracovních úkolů než v jiných odvětvích, například ve stavebnictví.

Město Jokosuka v prefektuře Kanagawa, které se nachází jižně od Tokia, začalo využívat chatbota již minulý týden. Během zkušebního období trvajícího od dubna do května se ukázalo, že umělá inteligence významně zvýšila efektivitu při tvorbě textů a dalších úkolů, jak uvádějí místní úřady.

Komentátorku na Evropských hrách nahradí umělá inteligence

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám