Hlavní obsah

Aplikace eRouška se vrátí, plánuje budoucí vláda

– Praha

Vláda Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) chce obnovit aplikaci eRouška, která upozorňuje na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19. Vyplývá to z dokumentu o strategii boje s covidem, který dnes představila budoucí koalice.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

Ministerstvo zdravotnictví provoz aplikace ukončilo na přelomu října a listopadu. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše, který by měl být v nové vládě vicepremiérem pro digitalizaci a ministrem pro místní rozvoj, se musí obecně zlepšit práce s daty.

Obnovení eRoušky zařadily koalice Spolu a Pirátů se STAN mezi opatření, která by měla pomoci s trasováním nákazy. Zvýšit kapacitu a efektivitu trasování by podle budoucí koalice měla externí call centra i obnovení eRoušky. „Řada call center bude vzhledem k nové legislativě končit,” vysvětluje budoucí kabinet. Chce okamžitě zapojit jejich kapacity a parametry eRoušky upravit i pro očkované.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o pozastavení eRoušky od začátku listopadu. „Pomoc eRoušky v boji s epidemií je u konce. Děkujeme všem, kteří se zapojili! ERouška 2.0 pozastavuje provoz,“ uvedli tehdy pracovníci ministerstva na Twitteru.

Aplikace eRouška je téměř k ničemu, nebral si servítky Prymula

Software

Jak fungovala eRouška?

Aplikace eRouška 2.0 běžela na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenovala zařízení v dosahu. Všechny takové kontakty, které měly také nainstalovanou eRoušku 2.0, jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní.

Pokud se někdo nakazil koronavirem a používal eRoušku 2.0, hygiena mu zaslala unikátní kód, aby mohl prostřednictvím aplikace varovat jedince, se kterými se v poslední době setkal.

ERoušce nicméně bylo často vyčítáno, že nadměrně zatěžuje baterii telefonu, kvůli čemuž ji řada lidí ze svého přístroje odinstalovala. Problém byl také v tom, že si aplikaci stáhlo dohromady asi jen 1,7 milionu Čechů. Aby měl systém založený na mobilním softwaru smysl, musela by jej mít nainstalovaný většina lidí.

Fungují jen push zprávy

Od konce října je eRouška v „neaktivní” verzi. To znamená, že už v telefonu neběží na pozadí a nespotřebovává energii. Deaktivovaná aplikace má zapnutou podporu push zpráv, aby její tvůrci mohli informovat uživatele o dalším osudu eRoušky.

Při řešení pandemie politici, ale třeba i odborná veřejnost naráželi podle Bartoše na problém s daty. Opatření vláda zaváděla na poslední chvíli, byla nahodilá a neexistovala pro ně kvalitní datová struktura, aby politici mohli zhodnotit účinnost daných nařízení, řekl dnes Bartoš novinářům ve Sněmovně.

Proto podle něj vzniklo i mnoho dezinformací. „Sbírat data a řídit stát pomocí kvalitního rozhodování na základě dat je zásadní,” řekl. Souvisí s tím podle něj infrastrukura softwarového vybavení. Pomocí SMS by se měly informace dostat včas k rozhodujícím orgánům i občanům, dodal Bartoš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám