Hlavní obsah

Aplikace eRouška je téměř k ničemu, nebral si servítky Prymula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhá verze aplikace eRouška byla prezentována jako nástroj proti šíření koronaviru, ale vzhledem k tomu, že si ji nenainstalovalo dostatečné množství lidí, je „téměř k ničemu“. Takovými slovy se o programu, který doporučuje přímo ministerstvo zdravotnictví, vyjádřil bývalý šéf tohoto resortu Roman Prymula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Roman Prymula

Článek

„Ve snaze, aby nebyla vnímána jako jakýsi prostředek, který nás špehuje a který je průlomem do našeho soukromí, tak byl vytvořen model, který je téměř k ničemu,“ prohlásil Prymula v rozhovoru pro ČTK.

Problém je především v tom, že aplikaci si do svých chytrých telefonů nenainstalovalo dostatečné množství lidí. Jen během úterý sice vzrostl počet instalací o 1248 na celkových 1,55 milionu, což je výrazně více než v případě první verze aplikace, ale i tak je to žalostně málo.

Už v říjnu loňského roku vládní mocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla v rozhovoru pro Právo uvedl, že počet stažení by měl v ideálním případě narůst na čtyři miliony. Pro co nejlepší fungování aplikace je totiž nezbytné, aby ji mělo nainstalováno co nejvíce lidí.

Dzurilla: eRoušku má 1,23 milionu lidí, chceme čtyři

Koronavirus

Jak to funguje?

Aplikace eRouška totiž dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Upozornění budou častější, eRoušku zlepšil citlivější algoritmus

Software

Počet hlášení je nízký

I když koncept vypadá na první pohled funkčně, kvůli nízkému počtu instalací logicky nemohou být lidé na většinu rizikových kontaktů upozorněni. Například za úterý přibylo v Česku 9057 nemocných, kód v tento den ale dalo do aplikace pouze 444 lidí, načež bylo odesláno 1181 upozornění na riziková setkání.

„Já sám mám eRoušku nainstalovanou řadu měsíců a musím říct, že mi ještě ani jednou neohlásila, že bych byl v kontaktu s někým pozitivním, přestože jsem se do toho kontaktu dostal už xkrát,“ doplnil Prymula.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související témata:

Související články

Aplikaci eRouška už používá 1,5 milionu lidí

Na Silvestra byl překonán pomyslný milník 1,5 milionu instalací aplikace eRouška. Vyplývá to z informací Chytré karantény. Právě co nejvyšší počet uživatelů je...

Výběr článků

Načítám