Hlavní obsah

Vyhodnocení nákazy koronavirem eRouškou se změní. Kvůli britské mutaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Agresivnější, takzvaná britská mutace koronaviru dělá epidemiologům vrásky na čele. Kvůli tomu chtějí pracovníci chytré karantény upravit fungování aplikace eRouška, která si klade za cíl upozornit majitele chytrých telefonů na rizikové kontakty. Pracovníci chytré karantény to uvedli na Twitteru.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0.

Článek

„Britská mutace viru SARS-CoV-2 určitě povede ke změnám v nastavení eRoušky. Už o tom mluvíme s Googlem i Applem, jejichž protokol pomáhá aplikaci vyhodnocovat kontakty s nákazou. Otázkou je tedy pouze to, jak se algoritmus vyhodnocení rizika nákazy změní,“ stojí v prohlášení.

Aplikace eRouška v současnosti dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

Aplikace eRouška je téměř k ničemu, nebral si servítky Prymula

Software
Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Doposud si eRoušku nainstalovalo více než 1,5 milionu lidí. Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0.

Reklama

Související témata:

Související články

Aplikaci eRouška už používá 1,5 milionu lidí

Na Silvestra byl překonán pomyslný milník 1,5 milionu instalací aplikace eRouška. Vyplývá to z informací Chytré karantény. Právě co nejvyšší počet uživatelů je...

Výběr článků

Načítám