Hlavní obsah

AI bude příští rok využívat 70 až 80 procent Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V příštím roce bude nějaký nástroj založený na umělé inteligenci (AI) využívat 70 až 80 procent Čechů starších deseti let. Je to výrazný nárůst proti letošku, kdy například textovou AI vyzkoušela asi třetina lidí a pravidelně ji používá jen část z nich. Uvedl to ředitel České asociace umělé inteligence Lukáš Benzl.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Loga OpenAI a ChatGPT

Článek

Podle ředitele pro Big Data a AI ve skupině Creative Dock Adama Hanky nejrychleji poroste využití velkých jazykových modelů.

„Množí se spekulace o tom, že OpenAI může brzy vydat další model, GPT-4.5, což by opět velmi pravděpodobně znamenalo zlepšení kvality odpovědí tohoto jazykového modelu, opět zvýšilo jeho využitelnost a užitečnost. To bude mít za následek větší počet jak individuálních, tak firemních uživatelů,“ podotkl.

A pro ty, kteří nechtějí pracovat s OpenAI, je už několik týdnů dostupný model Gemini od Googlu.

Chatbot Bard je nově v Česku, naučil se mluvit i slovensky

Software

Nezbytný společník

„V nadcházejícím roce se umělá inteligence stane neviditelným, ale nezbytným společníkem v každodenním životě každého z nás. AI bude klíčovou součástí chytrých telefonů a většiny kancelářských aplikací. Lidé začnou využívat funkce založené na AI, aniž by si to uvědomovali, což povede například ke zlepšení uživatelského komfortu a produktivity,“ uvedl Benzl.

Nejrychlejší adaptaci vidí Benzl v kancelářském prostředí, kde AI přebírá rutinní úkoly a zásadně pomáhá s tvorbou obsahu. Další oblastí je vzdělávání, kde má AI potenciál personalizovat učební zkušenost a zvyšovat efektivitu studia.

Anketa

Používáte nebo se chystáte v příštím roce využívat umělou inteligenci?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5417 čtenářů.

Třetí oblastí je zábava, kde se AI funkce pro uživatele stávají součástí videoher, sociálních sítí nebo streamingových služeb.

„Velká a velmi pozitivní překvapení nás čekají v oblasti zdravotní péče, kde AI není jenom o diagnostice, ale také o předvídání zdravotních problémů a personalizované medicíně na základě životního stylu. Už nyní jsme u nás v ČR svědky rozvoje zdravotnických startupů a projektů zaměřených na AI ve zdravotnictví. Tyto inovace přinášejí hmatatelné výsledky od zkrácení čekacích dob na lékařská vyšetření až po efektivnější léčbu,“ dodal Benzl.

V příštím roce lze podle Hanky také očekávat, že bude nadále postupovat zatím pozvolná, ale už viditelná transformace pracovního trhu.

Pracovní místa zatím nezanikají, ale náplň práce za počítačem se transformuje a v některých povoláních se umělá inteligence stává skutečně každodenním pomocníkem, uzavřel Hanka.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

„Spirála technologické diktatury.“ Papež vyzval k regulaci AI

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám