Hlavní obsah

Chatbot Bard je nově v Česku, naučil se mluvit i slovensky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Alphabet, pod kterou spadá i Google, zpřístupnila ve čtvrtek svého chatovacího robota Bard v dalších zemích, a to včetně České republiky. Tato umělá inteligence se navíc naučila mluvit naší mateřštinou i slovensky, jak informovali zástupci společnosti.

Foto: repro Google

Bard od Googlu

Článek

Pro tuzemské uživatele jde o premiéru. V únoru, kdy byl tento chatbot spuštěn, jej totiž mohli využívat pouze lidé na vybraných trzích. Nyní přichází lokalizace do více než 40 dalších jazyků, a to včetně češtiny a slovenštiny.

Alphabet nicméně zdůrazňuje, že Bard představuje stále ještě „experimentální službu“. Ve čtvrtek oznámená expanze nicméně nepředstavuje pouze vstup na nové trhy, ale také zpřístupnění nových funkcí, jako je například možnost pustit si odpovědi formou mluveného slova.

Vyzkoušet si všechny nové funkce můžete přímo na stránkách Barda.

Umělá inteligence Čechy zatím příliš neoslovila

Software
Foto: repro Google

Prostředí Barda

Tvůrci popisují Barda jako „kreativního a užitečného spolupracovníka, který pomáhá zvýšit produktivitu, vymýšlet nápady a podněcovat představivost“. Jde o přímou konkurenci pro fenomén jménem ChatGPT.

Rozhraní Barda tvoří webová stránka oddělená od vyhledávače Google s prostorem, kam uživatel může zadat otázku. „Z testování Barda jsme se hodně naučili a dalším důležitým krokem k jeho vylepšení je získat zpětnou vazbu od více lidí,“ uvedli již dříve viceprezidenti Googlu Sissie Hsiaová a Eli Collins.

Bard vychází z jazykového modelu LaMDA, který Google navrhl pro generování chatbotů. Kalifornská společnost jej představila v roce 2021. OpenAI přitom vzniklo už v roce 2015.

Musk chystá vlastního chatbota

Nové funkce a zpřístupnění služby na dalších trzích si společnost Alphabet nemohla naplánovat lépe. Přichází totiž pouhý den poté, co vývoj vlastní umělé inteligence oznámil americký vizionář Elon Musk, kvůli tomu založil nový startup xAI.

Tým xAI tvoří podle oficiálních webových stránek 12 lidí včetně Muska. Patří do něj například Igor Babuschkin, bývalý inženýr společnosti DeepMind, Tony Wu a Christian Szegedy, kteří pracovali v Googlu, a Greg Yang, který působil v Microsoftu.

Kdy si bude široká veřejnost moci novou umělou inteligenci od Muska vyzkoušet, zatím není jasné.

Fenomén jménem ChatGPT

Umělá inteligence se dostala do středu pozornosti s rozvojem ChatGPT. Tento chatovací systém dokáže generovat různé texty včetně článků, esejí, vtipů a poezie na základě jednoduchých dotazů. ChatGPT se učí odpovídat na podněty uživatelů a podobně jako lidé se učí na základě velkého množství dat.

V březnu 2023 byl zpřístupněn pokročilejší model umělé inteligence GPT-4. Ten je schopen poskytovat bezpečnější a užitečnější odpovědi a připravit půdu pro šíření technologií podobných lidem.

Webovou aplikaci nabízí OpenAI zdarma, platí to však pouze pro starší verzi chatbota GPT-3.5. Pokročilejší umělou inteligenci GPT-4 mohou využívat pouze majitelé předplatného. To vyjde případné zájemce na 20 dolarů měsíčně, tedy v přepočtu zhruba na 453 Kč.

Za ChatGPT stojí start-up OpenAI, který financuje společnost Microsoft.

Musk se vrhá do dalšího byznysu, buduje vlastní umělou inteligenci

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám