Hlavní obsah

S vydíráním na internetu by se rodičům svěřily jen dvě děti ze sta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouze dvě procenta dětí by se svěřila rodičům s tím, že je na internetu někdo vydírá. Vyplynulo to z údajů, které při řešení takovýchto případů sesbíraly poradny a linky pomoci. Děti se často bojí reakcí rodičů nebo se obávají, že je zklamou. Na konferenci o bezpečném chování dětí v on-line prostředí to uvedl Martin Kožíšek z organizace Safer Internet Centrum. Údaje podle něj získaly poradny a linky zhruba od 30 000 dětí, které se na ně obrátily.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

„Děti se svěřily s tím, že se bojí reakce rodičů, sekundární viktimizace, bojí se, že by jim zakázali internet. Zaznívalo tam také to, že se bojí, že rodiče zklamou, že udělaly něco špatného, co by mohlo i je poškodit,“ prohlásil Kožíšek. Některé děti pak podle něho nechtějí rodičům přidělávat další problémy.

Nejčastějším problémem, které děti v souvislosti s používáním internetu řeší, je vytváření a sdílení intimních materiálů. Choulostivé fotografie nebo videa se pak dostanou na internet a dítě je vydíráno.

Velký počet pornografických materiálů, které se dostanou na internet, totiž podle Kožíška vytvoří samy děti. Při zneužití se pak například na malých městech mladí lidé obávají i toho, že pokud budou situaci rodiče hlásit na policii, bude to každý vědět a bude se to řešit i ve škole.

Česko selhává v ochraně dětí na internetu, varovala zmocněnkyně pro lidská práva

Internet a PC

Internet je pro děti nebezpečné hřiště

Na internetu číhá mnoho nebezpečí. Řeč přitom není pouze o phishingových podvodech a nejrůznějších virech, ale například také o kyberšikaně, sextingu či kyberstalkingu. Všechny tyto pojmy představují daleko větší riziko než ty nejsofistikovanější škodlivé kódy.

Internet se stal pro většinu dětí naprostou samozřejmostí, a to především díky chytrým telefonům a tabletům. Díky mobilnímu telefonu má přístup na web drtivá většina školáků. A to i těch, kteří chodí ještě na základní školu.

Jak se zodpovědně chovat na internetu, se naučí doma jen málokdo. Řada rodičů totiž bezpečnost na celosvětové počítačové síti se svými dětmi vůbec neřeší. Přitom právě děti patří mezi nejohroženější skupinu uživatelů.

I když se to nemusí na první pohled zdát, právě mobily a tablety s připojením na internet dávají dětem daleko větší soukromí, než jaké by měly například na domácím počítači, který je sdílený celou rodinou. A právě to může představovat velké riziko. Více zde.

Sebepoškozování i sexting

Poradny a pomocné linky tak kvůli problémům na internetu zaznamenávají u dětí stále častěji sebepoškozování. „Toto značně vzrostlo zejména v době koronavirové pandemie,“ uvedl Kožíšek. Podle Kateřiny Liškové z Linky bezpečí si pak děti ubližují i proto, že na sociálních sítích vidí, že takto své problémy řeší ostatní.

Z problému v on-line prostředí podle Liškové děti na lince nejčastěji zmiňují zneužití dat, obtěžování či sexting. „Často se to děje v kontextu vrstevníků,“ uvedla.

Rodiče by proto podle obou odborníků měli s dětmi více komunikovat. Měli by se dětí ptát, jaké sociální sítě navštěvují, nebo se od nich nechat poučit, jak se co na internetu používá a do jakých problémů se lze dostat. Lišková za důležité považuje i to, aby rodiče „vytvořili prostor pro chyby“, tedy ukázali, že chybovat je normální a stává se to i jim.

„Dostat rodiče na jakoukoli vzdělávací akci je velmi těžké,“ uzavřel Kožíšek.

Desatero bezpečného internetu pro mladistvé

  • Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
  • Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii, a už vůbec ne intimní.
  • Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
  • Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
  • Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
  • Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
  • Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
  • Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
  • Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
  • Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Jak bojujete proti zneužívání dětí? Austrálie se obořila na Google i Twitter

Internet a PC

Může se vám hodit na Firmy.cz: Linky důvěry

Reklama

Související články

Brusel chce plošné špehování predátorů

Přísná opatření na ochranu nezletilých před sexuálním zneužíváním na internetu chystá Evropská komise. Legislativu, kterou by měl europarlament začít...

Výběr článků

Načítám