Hlavní obsah

Zákazy se množí. Školám v USA dochází trpělivost s mobily dětí

Washington

Školy ve Spojených státech přitvrzují v boji proti používání mobilních telefonů ve vyučování, píše list The Washington Post (WP). V několika státech letos přibyly nové zákazy, současně pracovníci škol telefony čím dál více vnímají jako překážku pro učení, ale i potenciální nebezpečí pro duševní zdraví žáků. Učitelé podle deníku při obnovování prezenční výuky po pandemickém výpadku pozorovali, že děti jsou „přilepené“ ke svým zařízením více než v minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„V podstatě jsme řekli: Tohle musí skončit,“ sdělila Elizabeth Lolliová, která vede síť státních škol ve městě Dayton ve státě Ohio. „Máme prospěchové problémy, které nelze napravit… když budou studenti dál sedět u svých telefonů,“ dodala.

Federální data podle WP ukazují, že na většině amerických škol už v roce 2020 platily zákazy používání mobilů v hodinách, po narušení výuky spojeném s bojem proti covidu-19 však přichází jejich důslednější vymáhání a také zpřísňování pravidel. Po „covidových letech“ otázka nabrala na naléhavosti, neboť mnohé školské okrsky v USA pozorují propad ve znalostech žáků a snaží se dělat vše pro zvrácení tohoto vývoje.

Zároveň učitelé po návratu studentů do školních lavic zjišťovali, že děti během hodin ještě více používají telefony k prohlížení obsahu na sociálních sítích nebo ke komunikaci. Zejména sociální sítě přitom školy vnímají nejen jako prvek odvádějící pozornost od učení, ale také jako nežádoucí fenomén z hlediska duševního zdraví žáků. Školské sítě dokonce začaly v této souvislosti vznášet žaloby proti technologickým společnostem.

Závislost na sociálních sítích? Počet ohrožených dětí v Česku roste

Internet a PC

Connecticut, Pensylvánie, Ohio, Colorado i Kalifornie

Nové zákazy telefonů mezitím od začátku roku zavedly školy ve státech Connecticut, Pensylvánie, Ohio, Colorado nebo Kalifornie, uvádí nový článek. Metody boje proti mobilům se různí. Někde jsou žáci zkrátka nuceni mít své přístroje během výuky odložené, jinde jim je na začátku vyučování učitelé odebírají a ukládají mimo jejich dosah.

„Nechceme nikomu brát jeho svobody, ale musíme mít ve třídě plnou pozornost,“ řekla šéfka jistého okrsku v Pensylvánii Nancy Hinesová. Její tým nejdříve loni zavedl zákaz telefonů na druhém stupni základních škol, letos systém rozšířil na střední školy. Zde studenti každé ráno odkládají mobily do uzamykatelných pouzder, která jsou jim odemykána při odchodu domů.

Mnohé studenty pochopitelně takovéto praktiky netěší, píše WP, zatímco kritika zaznívá i od některých rodičů, kteří trvají na tom, že děti telefony potřebují pro krizové případy. „Dodržuje se to stoprocentně? Ne,“ komentovala zavádění restrikcí Hinesová. „Ale většina našich učitelů by řekla, že je to (takto) o hodně lepší,“ uvedla.

Zákaz sociálních sítí

V USA probíhá nyní také velká debata o negativních dopadech sociálních sítí na děti. Několik amerických států se rozhodlo přijmout zákony, které mají omezit přístup dětí k sociálním sítím. Jako první se k tomuto kroku odhodlal Utah, a to už na konci března.

Podle nových pravidel musejí sociální sítě umožnit rodičům přístup k účtům jejich dětí a zakázat nezletilým používání sítí v době od 22:30 do 6:30. Dále musejí všichni obyvatelé Utahu, kteří chtějí používat sociální sítě, prokázat svůj věk. Tyto zákony mají vstoupit v platnost v březnu příštího roku.

Podobná omezení se chystají i v dalších amerických státech, jako je Texas, Ohio, Arkansas nebo Louisiana, uvedla agentura AP.

Utah omezí dětem přístup k sociálním sítím. A nebude jediný

Software

Časové omezení na TikToku

Vědomi jsou si možných negativních dopadů koneckonců i provozovatelé samotných sociálních sítí. TikTok se proto rozhodl zavést časové omezení pro nezletilé. Aby si mladiství uvědomili, že tráví sledováním videí neúměrně dlouhou dobu, po 60 minutách v součtu za den jim bude aplikace nově zablokována po zbytek dne.

Mladší 18 let navíc budou dostávat „týdenní upozornění s rekapitulací času stráveného u obrazovky“. Stát by se tak mělo během nadcházejících týdnů, kdy bude vydána aktualizace TikToku, jak upřesnil server Gizmodo.

Jedním dechem je ale nutné dodat, že mladiství dostanou vlastní kód, díky němuž budou moci uzamčenou aplikaci opět odemknout. V nastavení navíc půjde hodinový limit zcela vypnout. V takovém případě se však po 100 minutách sledování videí zobrazí na telefonu výzva, aby si uživatelé nastavili vlastní časový limit.

Pokud budou chtít rodiče držet své neplnoleté ratolesti více zkrátka, budou moci díky párování zařízení v rámci rodiny nastavit omezení času na TikToku sami. Zároveň získají přístup k ovládacímu panelu s přehledem o používání aplikace.

TikTok dostal v Británii pokutu přes 340 milionů. Na platformu pouští děti mladší 13 let

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám