Hlavní obsah

Musk kupuje Twitter za 44 miliard dolarů

• Aktualizováno

Americký miliardář Elon Musk kupuje za 44 miliard dolarů (bilion korun) společnost Twitter. Nejbohatší muž na světě tak získá kontrolu nad vlivnou sociální sítí používanou desítkami milionů lidí na celém světě. S převzetím za tuto cenu souhlasilo v pondělí vedení firmy.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Elon Musk

Článek

Firma původně Muskovu nabídku odmítla, nyní ale podle BBC požádá akcionáře, aby transakci schválili. Ti sami se snažili společnost v minulých dnech přesvědčit, aby s Muskem o nabídce jednala.

Za jednu akcii dostanou akcionáři 54,20 dolaru. To je o 38 procent více, než byla cena akcie na burze předtím, než Musk své plány odhalil.

Chci, aby byl Twitter lepší, přidám do něj nové funkce a porazím spamovací roboty
Elon Musk, nový majitel Twitteru

„Navrhovaný obchod přinese značnou hotovostní prémii a věříme, že pro akcionáře Twitteru je to ta nejlepší cesta,“ komentoval rozhodnutí představenstva jeho předseda Bret Taylor.

Twitter se tak po devíti letech přestane obchodovat na burze jako veřejná společnost.

Akcie Twitteru zpevňují po zprávě, že firma přijme Muskovu nabídku na převzetí

Internet a PC

Dohoda by měla být uzavřena na konci letošního roku.

Musk už dříve uvedl, že chce využít mimořádný potenciál, který tato sociální síť má. „Chci, aby byl Twitter lepší, přidám do něj nové funkce a porazím spamovací roboty,“ uvedl.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Časopis Time i ekonomický list Financial Times jej loni v prosinci vyhlásily osobností roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám