Hlavní obsah

Google přestal ve své službě News zobrazovat weby ruských státních médií

Mountain View

Americká internetová společnost Google přestala ve své službě Google News (Zprávy Google) zobrazovat weby médií financované ruským státem. Platí to mimo jiné pro televizi RT, zpravodajský server Sputnik nebo pro tiskovou agenturu TASS. Nějaký čas ale potrvá, než se změna plně projeví ve všech zemích a systémech, sdělila Novinkám česká pobočka Googlu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„V této mimořádné krizi přijímáme mimořádná opatření, abychom zastavili šíření dezinformací a narušili dezinformační kampaně na webu,“ prohlásil Kent Walker, prezident Googlu pro globální záležitosti.

Odstranění ruských zdrojů informací platí globálně i pro další platformy, ve kterých se zobrazuje zpravodajství.

Apple jako vzor boje proti Rusku. Microsoft, Facebook i Google pod palbou kritiky

Internet a PC

V Evropě Google tento týden v úterý na videoserveru YouTube rovněž zablokoval kanály spojené s televizí RT nebo webem Sputnik, označovaným za dezinformační. Blokuje také mobilní aplikace spojené s RT a Sputnikem z obchodu Google Play v celé Evropě.

První zásahy proti Rusku učinil Google již na konci minulého týdne, kdy se rozhodl bránit ruským státním médiím v tom, aby používala jeho reklamní technologii ke generování příjmů na jejich vlastních stránkách a v aplikacích. Státní média vedle toho také už nemají možnost kupovat reklamu prostřednictvím nástroje Google Tools a umisťovat reklamu na platformách internetové společnosti, jako je její vyhledávač nebo e-mailová služba Gmail.

Google také dočasně zablokoval některé funkce svých map, například dopravní vrstvu nebo údaje o vytížených místech.

Nedostanou už ani rubl. Proti Rusku zasáhly Google, YouTube i Meta

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám