Hlavní obsah

Google čekají v Rusku další postihy, podle Moskvy se podílí na dezinformacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Americká internetová společnost Google bude v Rusku čelit dalším postihům kvůli údajnému šíření falešných informací o postupu ruské invaze na Ukrajině, kterou Moskva nazývá „speciální operací“. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor rozhodl o tom, že Google nesmí v zemi inzerovat své služby. Obvinil také platformu YouTube, kterou Google vlastní, že porušuje zákon, když záměrně zveřejňuje údajně zkreslené informace, a diskredituje tím ruskou armádu.

Internetová platforma YouTube začátkem března celosvětově zablokovala všechny kanály spojované s ruskými státními médii.

Koncem minulého měsíce Roskomnadzor v zemi zablokoval službu Google News (Zprávy Google). Služba Google News se do hledáčku cenzurního úřadu dostala poté, co přestala zobrazovat zprávy televize RT, dříve známé jako Russia Today, zpravodajského serveru Sputnik nebo ruské tiskové agentury TASS.

Rusko zakázalo Google News

Válka na Ukrajině

Blokování přístupu k nezávislým informacím

Rusko se od začátku války na Ukrajině snaží blokovat přístup k nezávislým informacím o postupu ruské armády mimo jiné na základě nového zákona, jenž stíhá zveřejnění zpráv, které jsou v rozporu s oficiálními informacemi.

Vydavatelům médií působících v Rusku, která už měsíc trvající ruskou invazi na Ukrajinu nazývají jinak než „speciální vojenská operace“, hrozí v Rusku až 15 let vězení. U zahraničních redakcí ale není prakticky možné tresty vymáhat. Blokování určitého webového obsahu je tedy jedinou možností, jak lidem nabídnout pouze státem schválené zprávy.

O tom, co je považováno za „lživé zprávy a dezinformace v Rusku“, rozhoduje právě Roskomnadzor. Vysílání kvůli hrozbě vězení ukončila například liberální rozhlasová stanice Echo Moskvy, nezávislý televizní kanál Dožď a vycházet přestal i list Novaja Gazeta.

Rusko zakázalo Facebook, Twitter i YouTube

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám