Hlavní obsah

RECENZE: The Last of Us Part 1 oživuje jeden z nejlepších herních zážitků, který kdy vyšel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hráčům není nutné titul The Last of Us představovat. Ti, kteří měli jednu z předchozích generací PlayStationu, jej pravděpodobně hráli. A vášniví PC hráči o něm určitě slyšeli. The Last of Us udělalo svého času díru do světa. Titul sbíral skvělá hodnocení a redefinoval to, jak se ve hrách vypráví příběhy. A nyní se dočkal kompletní vizuální předělávky i s pár trumfy v rukávu.

Upoutávka na hru The Last of Us Part 1Video: Playstation Česko

 
Článek

Pro ty, kteří titul neznají, se ve zkratce jedná o napínavý příběh, jehož protagonistou je postarší muž Joel. Ten se nachází v epidemii zničeném světě plném agresivních, plísní nakažených monster. Životními událostmi zlomený Joel dostane za úkol doprovodit mladou teenagerku Ellie do skupiny tzv. Světlonošů, kteří jdou proti autoritativnímu systému společnosti. Zápletka je tedy podobná většině ze zombie žánru, ale je naprosto bezprecedentně perfektně odvyprávěna. Více o původní verzi si můžete přečíst v naší recenzi.

The Last of Us: kandidát na nejlepší hru roku

Internet a PC

Zatímco verze pro původní PlayStation 3 vyšla před devíti lety a o rok později vyšel remaster pro PlayStation 4, tak nyní si jej mohou užít majitelé poslední generace herní konzole – PlayStationu 5. A to se vší parádou, kterou konzole podporuje. Od plné podpory haptické odezvy ovladače DualSense až po využití mnohem většího výkonu konzole samotné. Vylepšení je tak rovnou několik a notně více, než bylo mezi původní verzí a remasterem.

Foto: Playstation

Ukázka ze hry The Last of Us Part 1

Jedno z nejzásadnějších vylepšení hratelnosti je vylepšení umělé inteligence. Protivníci reagují skutečněji na to, co se děje, uvěřitelněji se snaží obejít hráče a mnohem lépe si hlídají své perimetry. I tak si ale lze všimnout striktně nastavených cestiček, po kterých se pohybují, dokud se jim hráč neodkryje.

Kde je změna v umělé inteligenci nejvíce cítit, tak to je u parťáků. Zatímco v původní verzi se všude možně motali a vykukovali, tak nyní reagují mnohem uvěřitelněji. Mimo to lépe prohledávají prostředí a dávají hráči vědět, že něco přehlédl či nesebral.

Foto: Playstation

Ukázka ze hry The Last of Us Part 1

Co se týká protivníků, tak zůstali stejní, pouze s menšími úpravami, například výbuch nemusí zmutované potvory ihned zabít. Ty se tak mohou k hráči ještě s půlkou těla plížit.

Zbytek hratelnosti zůstal beze změn. Což v rámci celého designu dává smysl, protože kdyby se vývojáři rozhodli přidat například plazení protagonisty, jako je v druhém díle, museli by překopat design úrovní a dodělat další nepřeberné množství animací.

Mimo tyto změny v hratelnosti je nejvýraznější samozřejmě technická stránka hry. Jak už bylo zmíněno dříve, titul byl předělán kompletně od základů. Respektive veškeré předměty, modely postav, textury a jiné.

Foto: Playstation

Ukázka ze hry The Last of Us Part 1

Obrovský skok je vidět nejen v detailním fotorealistickém prostředí, ale hlavně na postavách při dialozích. Protože vývojáři mohli použít veškerá nasnímaná data herců z dřívějška, animace obličejů a pohyb postav je na úrovni druhého dílu. Z už tak uvěřitelných emocí původní verze pro PS3 tak vývojáři ždímají mnohem víc.

Stejně jako svým příběhem rozdělila druhá část The Last of Us herní obecenstvo, tak jej rozděluje i remake první části. Jeden by mohl namítnout, že chtít plnou cenu za remaster devět let starého titulu je moc, já to však vidím jinak.

The Last of Us Part 1 je určen jak pro fanoušky této značky, tak hlavně pro nováčky, kteří neměli šanci si původní verzi, či mírně upravenou pro PS4, zahrát. Díky nově připravovanému seriálu v produkci HBO navíc nepochybně vznikne další vlna nových fanoušků. Ti tak budou mít šanci projít si jak první, tak i druhé dějství bez významného skoku v technickém zpracování.

Foto: Playstation

Ukázka ze hry The Last of Us Part 1

I já jsem si tento přelomový titul po těch letech s velkou radostí zahrál znovu. Ano, lze si všimnout místy zastaralého designu a jakési jednotvárnosti v podobě například přenášení žebříků či dřevěných plošin ve vodě. Nic z toho však nekazí zážitek z naprosto perfektního příběhu a uvěřitelných postav, ke kterým si najde vztah prostě každý.

Zároveň si i první dějství mohou konečně užít také hráči s různými obtížemi, a to ať už sluchovými nebo zrakovými. Stejně jako druhý díl, i remake prvního obsahuje nepřeberné množství pomocných funkcí, které jim zpříjemní herní zážitek. Ať už jde o přepis filmečků, pomoc s mířením, přeskočení obtížných pasáží či asistence kamery.

Vývojáři z Naughty Dog si tak mohou oddychnout a přičíst další hit, a to i přesto, že se jedná o remake devět let starého titulu.

The Last of Us Part 1 vychází exkluzivně pro konzoli PlayStation 5 a obsahuje českou lokalizaci formou textů a titulků.

HODNOCENÍ: 9/10

Může se vám hodit na Zboží.cz: The Last of Us: Part I, Playstation 5

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám