Hlavní obsah

Odškodnění pro miliony hráčů? Sony čelí v Británii miliardové žalobě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Japonská společnost Sony čelí v Británii žalobě o pět miliard liber (146 miliard Kč) kvůli svému hernímu systému PlayStation. Její uživatelé jsou přesvědčeni, že firma zneužívá svého postavení na trhu a v posledních šesti letech jim účtovala příliš vysoké ceny za samotné hry pro tuto konzoli a zároveň i neúměrné poplatky za nákupy doplňků v jednotlivých titulech. Informoval o tom server BBC.

Foto: archív výrobce

PlayStation 5 (ilustrační foto)

Článek

Skupinovou žalobu vede Alex Neillová, kterou Britové znají jako zastánkyni práv spotřebitelů. Pokud vše půjde podle představ stěžovatelů, mohlo by se odškodnění dočkat skoro devět milionů hráčů.

Žaloba uvádí, že firma Sony PlayStation porušila antimonopolní zákony, protože zavedla nespravedlivé podmínky jak pro vývojáře her, tak pro vydavatele. Výsledkem byl podle stěžovatelů růst cen.

„Už se nedá nic dělat,“ řekla BBC Neillová, když komentovala začátek sporu. Zástupci Sony PlayStation se k žalobě zatím nevyjádřili.

30procentní poplatek

Nespokojení uživatelé stížnost podali u tribunálu, který řeší spory konkurenční povahy. Poukazují například na to, že z každé digitální hry nebo z nákupu doplňků prostřednictvím on-line obchodu PlayStation Store je podle pravidel nutné odvádět 30procentní poplatek.

Odškodné, které by mohl jednotlivec vysoudit, se odhaduje na 67 až 562 liber (1960 až 16 400 korun). Týká se to v Británii každého, kdo od srpna 2016 nakoupil digitální hry nebo herní doplňky na své konzoli nebo přes virtuální obchod PlayStation Store.

„My si myslíme, že máme skutečně pádné argumenty. Jinak bychom to nedělali,“ řekla Neillová. „Je to dost velký počin postavit se takové firmě, jako je Sony,“ dodala. Neillová také řekla, že bojuje za miliony lidí, kterým byly účtovány příliš vysoké poplatky, aniž cokoliv tušili.

Společnost Sony zneužila svého postavení a své zákazníky brala na hůl. Kroky společnosti Sony tak stojí spoustu peněz miliony lidí, kteří si to nemohou dovolit
právnička Alex Neillová

„Domníváme se, že společnost Sony zneužila svého postavení a že své zákazníky brala na hůl. Kroky společnosti Sony tak stojí spoustu peněz miliony lidí, kteří si to nemohou dovolit. Zejména když jsme uprostřed krize způsobené růstem životních nákladů a když jsou lidi vyždímaní z peněz jako nikdy předtím,“ řekla Neillová.

Není to poprvé, co si spotřebitelé stěžují na poplatky na digitálních platformách a za přístup k digitálnímu obsahu. Podobně si lidé ve více zemích stěžovali na americké firmy Apple a Google.

„Jakmile jste jednou v těch operačních systémech Apple nebo Android, tak už nemáte na výběr a musíte platit vysoké částky za obsah, protože neexistuje alternativa. My říkáme, že v případě zákazníků Sony PlayStation je to v podstatě totéž,“ dodala Neillová. Varovala ale, že podobné spory se mohou táhnout i roky.

Na začátku bylo jedno herní studio

Pozornost směrem k obchodu App Store se začala ubírat předloni v srpnu, kdy se rozhořel spor mezi Applem a herním studiem Epic Games. Právě to začalo velmi nevybíravým způsobem protestovat proti poplatkům. A to nejen proti Applu, ale také proti Googlu.

Pokud jsou hry či jiné aplikace nabízeny prostřednictvím oficiálních obchodů Apple a Google, oba podniky si z uskutečněných transakcí účtují provize.

Google Play dovolí části vývojářů v Evropě využívat konkurenční platební systémy

Software

Ve hře Fortnite proto vedení Epic Games předloni nabídlo hráčům alternativní platební metodu, díky níž mohli nakupovat virtuální měnu V-Bucks, jež se používá k nákupům oblečků, tanečků a dalšího vybavení, o 20 procent levněji.

Na to okamžitě zareagovali oba technologičtí giganti a Fortnite ze svých obchodů App Store a Google Play stáhli. Na to evidentně vedení Epic Games čekalo a obratem podalo na obě společnosti žalobu za to, že mají na mobilním trhu monopol a že zneužívají svého postavení.

Zatímco Google z toho vyvázl vcelku snadno, neboť na Androidu je možné Fortnite snadno nainstalovat prostřednictvím alternativních obchodů, v případě platformy iOS to tak snadné není. Jde to v podstatě jen po instalaci jailbreaku, který odemkne jinak omezené možnosti systému iOS. Tím ale lidé přijdou o záruku na svá zařízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám