Hlavní obsah

Masivní DDoS útoky pokračují. Vodafone řeší o 200 % více kybernetických nájezdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

T-Mobile a O2 nejsou jedinými operátory, kteří jsou nuceni řešit hackerské nájezdy. Dramatický nárůst DDoS útoků (Distributed Denial of Service) řeší také Vodafone. Novinkám to potvrdil mluvčí operátora Ondřej Luštinec s tím, že kritický byl především uplynulý měsíc. Zákazníci to ale nepoznali.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Počet pokusů o DDoS útok meziročně narostl o více než 200 % a zvětšil se také počet počítačů zapojených do jednotlivých útoků. V roce 2022 byly únor a říjen měsíci s největším počtem útoků,“ uvedl pro Novinky.cz Luštinec.

Přestože nárůst útoků je dramatický, operátorovi se je daří odrážet, hackerům se tedy nepodařilo vyřadit síť z provozu. „Kyberbezpečnost neustále posilujeme a daří se nám útoky odrážet,“ doplnil Luštinec.

Kybernetičtí nájezdníci ostřelují Česko. Počet útoků dramaticky narostl

Internet a PC

Hackeři útočili také na T-Mobile a O2

Na konci října ostřelovali hackeři opakovaně počítačové systémy firemních zákazníků, které zastřešuje operátor O2. Přestože byl útok veden nebývalou silou, podařilo se jej odrazit.

„Útoky probíhaly nepřetržitě několik dní a po celou dobu byly všechny hlavní klíčové služby O2 i jejích zákazníků nedotčeny. Několikrát došlo pouze ke zpomalení vybraných služeb, zejména přes zahraniční weby,“ uvedla pro Novinky Vokounová.

Zdůraznila přitom, že bezpečnostní tým z O2 Security Expert Centrum (O2 SEC) sleduje zvýšenou aktivitu v kyberprostoru již od letošního jara, kdy vypukla válka na Ukrajině. Nezvykle silné DDoS útoky ale tým začal evidovat až v pondělí 24. října.

Masivní hackerský útok cílil na O2. Operátora neúspěšně ostřelovali několik dní

Mobil

„Útoky byly vedené ve velkém objemu a pocházely ze zahraničí. Hodnoty útoků dosáhly ve špičce více než 200 gigabitů za sekundu. To je dvojnásobek celkového běžného provozu,“ konstatovala Vokounová.

Na konci října byl DDoS útok veden i proti počítačovým systémům T-Mobilu. „Výpadek se v pondělí ráno 31. října v mobilní síti týkal celé republiky, trval zhruba 12 minut. Vysílače do provozu nabíhaly řízeně postupně, proto zákazníci mohli zaznamenat potíže ještě i v pozdějším čase,“ prohlásila pro Novinky.cz Zuzana Netolická z tiskového oddělení T-Mobilu.

Někteří uživatelé tak mohli mít se svými zařízeními problém klidně ještě několik desítek minut poté, co se podařilo provoz obnovit.

Na český T-Mobile útočili hackeři, potvrdil operátor

Mobil

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám