Hlavní obsah

Na český T-Mobile útočili hackeři, potvrdil operátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešlo telefonovat ani posílat SMS zprávy. Nefungoval internet. Za globální výpadek, který postihl v pondělí zákazníky T-Mobilu napříč republikou, mohli skutečně hackeři. Novinkám to potvrdila mluvčí operátora Zuzana Netolická.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Netolická naznačila už v pondělí, že výpadek by mohl být prací hackerů. Oficiálně to ale potvrdila až nyní. „Jednalo se skutečně o DDoS útok,“ reagovala na dotaz Novinek. Žádné bližší podrobnosti ale zatím nezveřejnila.

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

V případě pondělního útoku nemuseli hackeři útočit přímo na webové stránky T-Mobilu, ale klidně i na konkrétní počítačové systémy společnosti. Tento typ útoku má nicméně za úkol daný subjekt ochromit, uživatelská data by neměla být žádným způsobem ohrožena.

T-Mobile postihl obří výpadek. Můžou za to hackeři?

Mobil

První uživatelé si začali stěžovat na nedostupnost služeb v pondělí ráno okolo 8.30. Nedostupné byly služby prakticky napříč celou republikou – dovolat se nemohli lidé například v Praze, Brně, Ostravě, Znojmě, Uherském Hradišti či Hradci Králové. Dostupná nebyla ani infolinka operátora.

To následně potvrdila i Netolická. „Výpadek v pondělí ráno v mobilní síti se týkal celé republiky, trval zhruba 12 minut. Vysílače do provozu nabíhaly řízeně postupně, proto zákazníci mohli zaznamenat potíže ještě i v pozdějším čase,“ prohlásila mluvčí.

Někteří uživatelé tak mohli mít se svými zařízeními problém klidně ještě několik desítek minut poté, co se podařilo provoz obnovit.

Reklama

Související články

DDoS útoky jsou v Česku na ústupu

Po dvou měsících intenzivních útoků typu DDOS (Distributed Denial of Service) na české firmy byl v květnu zaznamenán jejich pokles. Uskutečnilo se jich zhruba...

Výběr článků

Načítám