Hlavní obsah

Česko mohou ochromit DDoS útoky, varoval NÚKIB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před zvýšeným rizikem kybernetických útoků typu DDoS (Distributed Denial of Service). Nárůst útoků cílících na české cíle dává bezpečnostní úřad do souvislosti s válkou na Ukrajině.

Foto: mif, Novinky

Server (ilustrační foto)

Článek

„V posledním měsíci, mj. v kontextu geopolitické situace ve východní Evropě, evidujeme v České republice výrazný nárůst počtu útoků tohoto typu,“ varoval v úterý úřad.

Útok DDoS má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server. Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Nejvíc DDoS útoků na Česko pocházelo z Ruska

Bezpečnost

Podle úřadu mají DDoS útoky většinou jen krátkodobý dopad, přesto na svých stránkách zveřejnil seznam opatření, které mohou jednotlivé subjekty na síti dodržovat, aby minimalizovaly šance hackerů na úspěšný útok.

„Zároveň upozorňujeme, že z důvodu DDoS útoků může dojít k dočasným výpadkům systémů, a to včetně kritických služeb, například portály veřejné správy,“ varovali zástupci NÚKIB.

Útok na systémy T-Mobilu

V minulém týdnu byl veden DDoS útok proti počítačovým systémům operátora T-Mobile, kvůli tomu nebyly jeho služby dostupné napříč celou republikou. „Výpadek v pondělí ráno v mobilní síti se týkal celé republiky, trval zhruba 12 minut. Vysílače do provozu nabíhaly řízeně postupně, proto zákazníci mohli zaznamenat potíže ještě i v pozdějším čase,“ prohlásila pro Novinky.cz Zuzana Netolická z tiskového oddělení T-Mobilu.

Někteří uživatelé tak mohli mít se svými zařízeními problém klidně ještě několik desítek minut poté, co se podařilo provoz obnovit.

Na český T-Mobile útočili hackeři, potvrdil operátor

Mobil

Reklama

Související články

DDoS útoky jsou v Česku na ústupu

Po dvou měsících intenzivních útoků typu DDOS (Distributed Denial of Service) na české firmy byl v květnu zaznamenán jejich pokles. Uskutečnilo se jich zhruba...

Výběr článků

Načítám