Hlavní obsah

Web české vlády čelí masivním hackerským útokům

Aktualizováno

Internetové stránky české vlády se potýkají v posledních dnech s výpadky. Pracovníci úřadu v pátek odpoledne potvrdili, že nejde o technické potíže, ale o práci hackerů – internetové stránky www.vlada.cz totiž opakovaně čelí masivním DDoS útokům.

Foto: www.vlada.cz

Napadené stránky vlády

Článek

„Naše stránky jsou v posledních dnech terčem masivních DDoS útoků. Efektivně se bráníme ve spolupráci s odborníky, ale může se stát, že nebudou v některých momentech z některých sítí dostupné, prosíme o shovívavost,“ uvedli v pátek pracovníci úřadu na Twitteru.

Bližší informace k samotným útokům, například odkud byly vedeny, zatím úřad nezveřejnil.

Před množícími se nájezdy kybernetických pirátů varoval již ve čtvrtek ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační (NÚKIB) bezpečnost Lukáš Kintr. Podle něj bylo na Česko jen během října směřováno tolik DDoS útoků jako za předchozích devět měsíců dohromady.

„Jednotlivé státy EU včetně ČR musí začít nastavovat mechanismy na prověřování rizik u dodavatelských technologických firem a mít nástroj, jak je případně omezovat. Většina zemí je již má například v sektoru telekomunikací, ale potřeba je rozšířit i na další oblasti, například energetiku,“ uvedl Kintr.

Kybernetičtí nájezdníci ostřelují Česko. Počet útoků dramaticky narostl

Internet a PC

DDoS útokům čelili také operátoři

V minulém týdnu se kybernetičtí nájezdníci zaměřili také na uživatele v Česku. Konkrétně se snažili přetížit počítačové systémy firemních zákazníků, které zastřešuje operátor O2.

„Útoky probíhaly nepřetržitě několik dní a po celou dobu byly všechny hlavní klíčové služby O2 i jejích zákazníků nedotčeny. Několikrát došlo pouze ke zpomalení vybraných služeb, zejména přes zahraniční weby,“ uvedla pro Vokounová.

Masivní hackerský útok cílil na O2. Operátora neúspěšně ostřelovali několik dní

Mobil

„Útoky byly vedené ve velkém objemu a pocházely ze zahraničí. Hodnoty útoků dosáhly ve špičce více než 200 gigabitů za sekundu. To je dvojnásobek celkového běžného provozu,“ konstatovala Vokounová.

Minulý týden v pondělí byl DDoS útok veden i proti počítačovým systémům T-Mobilu. „Výpadek se v pondělí ráno v mobilní síti týkal celé republiky, trval zhruba 12 minut. Vysílače do provozu nabíhaly řízeně postupně, proto zákazníci mohli zaznamenat potíže ještě i v pozdějším čase,“ prohlásila pro Novinky.cz Zuzana Netolická z tiskového oddělení T-Mobilu.

Někteří uživatelé tak mohli mít se svými zařízeními problém klidně ještě několik desítek minut poté, co se podařilo provoz obnovit.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám