Hlavní obsah

Stopka pro Huawei a ZTE. Německo chystá embargo na součástky pro 5G sítě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá vláda plánuje zakázat provozovatelům mobilních sítí páté generace (5G) používat součástky od čínských firem ZTE a Huawei. S odkazem na zdroje z vládních kruhů o tom informoval německý týdeník Die Zeit. Neexistují sice důkazy, že Peking prostřednictvím těchto zařízení provádí špionáž, ale německý kabinet se chce vyhnout závislosti na Číně.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákaz se má týkat i součástek, které už jsou do zařízení zabudovány. To by firmy přimělo je přestavět.

Spolkový úřad pro bezpečnost informační techniky (BSI) a spolkové ministerstvo vnitra už několik měsíců zkoumají, jestli se v systémech sítí 5G nenalézají součástky, které by mohly ohrožovat bezpečnost Německa. Úřady se obávají, aby dodavatelé ze států, jako je Čína, nepodléhali kontrole tamních vlád, které by tak dostaly přímý přístup k německým mobilním sítím. Vyšetřování zatím není ukončeno, ale jeho výsledek už je očividně znám, píše Die Zeit.

Plánovaný krok přichází v době, kdy Spojené státy zvyšují tlak na čínské technologické společnosti, a v čase, kdy se zhoršují vztahy mezi těmito dvěma největšími světovými ekonomikami.

Stopka pro Huawei a ZTE. Americký úřad zakázal dovoz komunikačních technologií

Internet a PC

Na rozdíl od mnoha zemí Evropské unie se Německo původně vyhýbalo přímému zákazu technologie Huawei 5G tváří v tvář tlaku Washingtonu na vyřazení čínských poskytovatelů infrastruktury. Místo toho vláda v Berlíně rozhodla, že všechny komponenty pro síť 5G, které jsou považovány za kritickou infrastrukturu, musejí schválit úřady.

Český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v roce 2018 označil technologie čínských společností Huawei a ZTE za bezpečnostní riziko. Tvrzení dosud neodvolal.

Obavy z čínských firem

Spojené státy, Británie a EU se na možná bezpečnostní rizika, která představují čínské firmy, zaměřují čím dál více. Evropská komise v únoru zakázala svým zaměstnancům používat na služebních zařízeních čínskou aplikaci TikTok. Učinila tak poté, co americký Kongres loni zakázal její používání na všech vládních zařízeních.

Před používáním TikToku varoval tento týden také český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). „K vydání varování jsem přistoupil na základě komplexní analýzy informací o aplikaci TikTok, které jsme získali jak z veřejných zdrojů, tak od našich spojenců,“ prohlásil ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

„Množství sbíraných dat a nakládání s nimi v kombinaci s právním prostředím v Číně a rostoucím počtem uživatelů v České republice nám nedává jinou možnost než označit TikTok za bezpečnostní hrozbu,“ dodal.

Varování se přitom týká i široké veřejnosti. „Varování nerozlišuje mezi uživateli ze státního a soukromého sektoru. Stěžejní je pro mě to, zda by ohrožení konkrétního systému mohlo mít negativní dopad na fungování České republiky a bezpečí každého z nás,“ doplnil Kintr.

Smažte to! Kybernetický úřad varoval Čechy před TikTokem

Software

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám