Hlavní obsah

Huawei vydělal v Česku loni 122 milionů korun. Sankcím navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

České pobočce čínské technologické firmy Huawei loni klesl provozní zisk o 15 procent na 122 milionů korun. Celkový čistý obrat se snížil o 45 procent na 3,56 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Podnik čelí od roku 2019 americkým sankcím, což se týká i produktů nabízených v Česku.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Firmě loni podle prezidenta Lei Zhanga klesly tržby za zboží, což mělo za následek snížení tržního podílu spotřebitelské obchodní skupiny. Letos se chce vrátit k udržitelnému růstu. V divizi telekomunikačních sítí se chce společnost mimo jiné snažit více proniknout do nových oblastí, jako jsou video, IP TV a IT řešení.

V kategorii spotřební elektroniky plánuje zlepšovat povědomí o svých značkách a zvyšovat podíl na trhu. Podniková divize Enterprise se zaměří na dodávky řešení ve státním i soukromém sektoru, mimo jiné v internetu věcí a v sektoru chytrých měst.

„Rozvoj v těchto oblastech očekáváme především díky posílení pozice v oblasti prodeje mobilních zařízení, výstavbě a správě telekomunikačních a podnikových sítí, cloudových řešení a také spolupodílení se na projektech smart and safe city,“ dodal Zhang.

Klíčové mobilní sítě

Huawei je mimo jiné jedním z klíčových dodavatelů infrastruktury pro tuzemské mobilní sítě. Některé technologie firmy pro svou síť 5G využívá například Vodafone.

V oblasti mobilních telefonů postavení firmy oslabily sankce, které na čínský podnik uvalily Spojené státy v roce 2019. Kvůli nim jsou tak již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Huawei dál ztrácí. Kvůli americkým sankcím i ekonomické situaci

Internet a PC

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost v roce 2018 také označil technologie čínských společností Huawei za bezpečnostní riziko, týkalo se to také čínského podniku ZTE. Tvrzení dosud neodvolal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám