Hlavní obsah

Stopka pro Huawei a ZTE. Americký úřad zakázal dovoz komunikačních technologií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Federální komise pro spoje (FCC) v pátek vydala pravidla zakazující dovoz do USA nových modelů telekomunikačních zařízení od několika čínských firem, a to včetně společností Huawei či ZTE.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zákaz se týká i dovozu bezpečnostních kamer a souvisejícího vybavení. Podle úřadu tyto technologie představují „nepřijatelné riziko“ pro americkou národní bezpečnost. Huawei odmítl rozhodnutí komentovat a další firmy se zatím nevyjádřily, uvedla agentura Reuters.

FCC v pátek uvedla, že schválila nová pravidla, jež zakazují dovoz a prodej v USA nových modelů vybavení pro telekomunikační sítě či bezpečnostních kamer od pěti společností, mezi kterými jsou i čínští giganti Huawei Technologies a ZTE Corporation. Podle úřadu mají nová pravidla ochránit lidi v USA před hrozbami pro národní bezpečnost. Podle prohlášení úřadu se pravidla týkají například telefonů, kamer či routerů.

Agentura AP uvedla, že zákaz úřadu se vztahuje na povolení pro nová zařízení. FCC však nevyloučila, že by mohla přehodnotit i dříve vydaná rozhodnutí.

Čínský gigant Huawei se v tichosti stahuje z Ruska, začal zavírat prodejny

Mobil

Podle šéfky úřadu Jessicy Rosenworcelové nová pravidla dávají do souladu existující praxi, kdy americké úřady označily technologie daných firem za rizikové a zakázaly financovat jejich nákup ze státních prostředků, ale umožňovaly dál jejich prodej na americkém trhu.

„To nedává žádný smysl,“ uvedla. Úřad mimo jiné spustil program finančních náhrad, jehož cílem je dosáhnout odstranění již používaného vybavení, které americké úřady považují za nedůvěryhodné.

Mobilní vzestup a pád

V roce 2018 zaplňovaly světová média titulky o tom, že Huawei předstihl v prodejích společnost Apple, a stal se tak po Samsungu druhým největším výrobcem smartphonů na světě.

Už o rok později ale čínskou firmu zasáhly americké sankce, kvůli čemuž popularita jejích produktů začala dramaticky klesat. V nejnovějších statistikách analytické společnosti IDC se tak Huawei již od předloňského roku samostatně neobjevuje – stejně jako další méně úspěšní výrobci je zahrnut v kategorii „ostatní“.

Huawei stále patří mezi mobilní giganty, úspěch ale slaví především na domovském trhu, nikoliv na Západě. Navíc jde o největšího výrobce síťového vybavení pro mobilní a internetové operátory. Firma se snaží vybudovat nové obchodní aktivity, včetně výroby komponentů pro chytrá auta a systémů pro energetickou účinnost, a nabízí cloudové služby.

Huawei dostal v Kanadě stopku, nesmí budovat 5G sítě

Mobil

Osekaný Android

Kvůli americkým sankcím jsou tak již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Software a internetové služby jako budoucnost. Huawei kvůli sankcím mění strategii

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám