Hlavní obsah

Displeje mobilů se samy opraví. Už za pár let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roku 2028 by se na trhu měly začít objevovat chytré telefony s obrazovkou, která bude schopná se sama opravit. Uvedl to server CNBC s odvoláním na technologickou předpověď analytické společnosti CCS Insight. Fungovat by mohly tak, že se na povrch obrazovky nanese nanovrstva, která v případě poškrábání vytvoří nový materiál, který bude reagovat na působení vzduchu a nedokonalost vyplní.

BEZ KOMENTÁŘE: LG G Flex se dokáže sám zbavit škrábancůVideo: LG

 
Článek

„To není z říše science fiction, to je možné,“ řekl CNBC analytik CCS Insight Ben Wood. Firmy podle něj mluví o technologii obrazovek, které se dokážou samy opravit, již několik let.

Wood CNBC řekl, že existuje několik nových technologií, na kterých vývojáři právě teď pracují a které vypadají, že by se mohly použít. „Nemluvíme o tom, že by se rozbité obrazovky zázračně zacelily, ale o drobných kosmetických škrábancích,“ dodal.

Rozbitý mobil jako strašák, Češi se bojí problémů s baterií a vodou

Mobil

První mobil se hojil už v roce 2013

Jihokorejský výrobce elektroniky LG se již v roce 2013 chlubil samoopravovací technologií ve svých chytrých telefonech. Uvedl na trh telefon G Flex, který byl schopen „zahojit“ drobné šrámy a oděrky na zadním krytu.

Pokud nebyla rána příliš hluboká, stačilo pár minut a na zadním krytu nebylo prakticky nic vidět. Uživatel se přitom nemusel vůbec o nic starat, proces opravy byl automatický, jak je vidět i na videu v úvodu tohoto článku. Výrobce ale nikdy neprozradil, jak přesně tato technologie funguje.

Zajímavostí modelu G Flex byl mimochodem i dotykový displej, který byl zakřivený podle ohybu tváře, tedy jeho střed ustupoval proti horní a spodní hraně dozadu. Obrazovka byla přitom flexibilní, bylo možné ji zcela narovnat a zase vrátit zpět, aniž se zařízení nějak poškodilo.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

LG G Flex

LG není jediný výrobce

Samoopravnými materiály v chytrých telefonech se pochlubilo i několik dalších výrobců. Motorola v roce 2017 podala patent na obrazovku vyrobenou z polymeru s tvarovou pamětí, která se po prasknutí opraví sama. Myšlenka spočívá v tom, že když se na materiál působí teplem, praskliny se zacelí. Apple si zajistil patent na skládací iPhone s krytem obrazovky, který by se při poškození sám opravil.

Přesto se ale tato technologie zatím neobjevila v komerčně úspěšném telefonu. A je zde několik překážek, které brání uvedení takových přístrojů v masivním měřítku. Jsou to hlavně velké investice do výzkumu a vývoje.

Velké peníze ale bude stát také uvedení na trh a zajištění toho, aby byli spotřebitelé řádně informováni o tom, jakou úroveň poškození lze bez jakéhokoliv manuálního zásahu opravit. Wood zdůraznil, že jde spíše o technologii, která dokáže sama od sebe provést minimální opravy povrchu, ale ne výrazné zásahy.

Obrněnec od Nokie si toho nechá líbit hodně

Mobil

Může se vám hodit na Zboží.cz: Smartphony

Reklama

Výběr článků

Načítám