Hlavní obsah

Rozbitý mobil jako strašák, Češi se bojí problémů s baterií a vodou

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Na toto přísloví si vzpomněl snad každý, komu někdy vyklouzl mobil z ruky na zem a následně se rozbil. Právě drahých oprav spojených s chytrými telefony se Češi často obávají. Vyplývá to z průzkumu agentury Ipsos pro společnost Huawei.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Velmi často se uživatelé obávají selhání baterie (59,45 %), stejně tak jim ale dělá vrásky na čele poškození způsobené nevhodným použitím v souvislosti s vodou (55,78 %).

Problém je podle respondentů především v tom, že případné opravy jsou často velmi nákladné a v nejednom případě se vyplatí spíše koupit nové zařízení než to rozbité nechat opravovat. Například náklady a na výměnu poškozené obrazovky považuje 91,80 % za příliš vysoké.

Nový displej vyjde na tisíce

Právě výměna displeje přitom bývá nejčastějším servisním úkonem. Ten může u některých telefonů vyjít na méně než dva tisíce korun, u dražších modelů se zakřivenými obrazovkami se ale cena opravy může vyšplhat klidně i na více než osm tisíc korun.

Výjimkou nejsou ani obavy Čechů z možné ztráty dat, která mají uložená ve svém mobilním zařízení (75,26 %). Většina respondentů také uvedla, že kromě ztráty zařízení si jsou vědomi, že o data mohou přijít také v důsledku selhání systému (69,17 %).

Bezpečnostní rizika si Češi uvědomují

Nedávný průzkum společností Seznam.cz a Eset zase ukázal, že si Češi uvědomují také kybernetická rizika spojená s chytrými telefony, i když své kapesní přístroje nechrání tak dobře jako klasické stolní počítače a notebooky.

„Počítače i notebooky si Češi chrání proti malwaru ve vysoké míře. V obou případech si je shodně chrání 92 % uživatelů. Hodnoty přes 90 % přitom platí již několik let,“ podotkl Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti Eset.

Postupně stoupá podle něj i počet uživatelů chytrých telefonů, kteří si je chrání bezpečnostním softwarem. Přestože se meziroční nárůst pohybuje v jednotkách procent, jedná se o dlouhodobý trend. Aktuálně si svůj chytrý telefon zabezpečuje 59 % uživatelů.

„Počet zabezpečených mobilních telefonů se oproti roku 2018 zlepšil o procento. Je potřeba v tomto trendu nepolevovat a nadále edukovat uživatele. Naše telefony často obsahují stejně citlivá data jako počítače. Nejde jen o kontakty nebo fotografie, ale také o aplikace, které používáme,“ komentoval statistiky bezpečnostní expert.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám